Spänningarna i Europa

Nordiska rådet utreds i Ryssland

Publicerad 22 januari 2015 kl 07.53

Utrikes. Feministiska Nordiska rådet, som finansieras av de nordiska skattebetalarna, utreds av ryska åklagare som menar att organisationen borde ha registrerat sig som en utländsk agent. Den feministiska organisationen granskas bland annat för sina socialpolitiska påverkansprogram.

Gilla artikeln på Facebook

Nordiska rådet är en mellanstatlig politisk organisation som bland annat arbetar med att sprida nordiska vänsteråsikter i andra länder. År 2013 föreslog man i en rapport att de nordiska staterna skulle kriminalisera antifeministiska uttalanden och göra det straffbart att håna feministiska offentliga personer.

Den 12 januari bad S:t Petersburgs åklagarmyndighet Nordiska rådets informationstjänst i Ryssland att registrera sig som en utländsk agent, enligt rådets generalsekreterare Dagfinn Høybråten, rapporterar Kremls officiella radio Rysslands röst.

Den ryska lagen om utländska agenter antogs i november 2012. Lagen förpliktar icke-kommersiella politiska organisationer som får finansiering från andra länder att registrera sig som utländska agenter i Ryssland.

En presstalesman för S:t Petersburgs åklagarmyndighet säger till Rysslands röst att Nordiska rådet omfattas av lagen eftersom det bedriver politisk verksamhet och får finansiering från utlandet.

– Nordiska rådet har en rad program, som väcker frågor hos både åklagarmyndigheten och oberoende observatörer. Jag kan bara säga att det har samband med Nordiska rådets socialpolitiska program, säger Marina Nikolajeva, presstalesman vid  stadsåklagaren.

Nikolaj Petrov, statsvetare och professor vid den ryska handelshögskolan, är oroad över utvecklingen.

– Ryssland är under belägring. Det enda man nu kan göra är att snäsa mot dem som försöker att utöva påtryckningar på Ryssland, säger han till Rysslands röst.

Petrov konstaterar att S:t Petersburgs åklagarmyndighet uppenbarligen har fått order att kontrollera alla politiska organisationer, bland andra Nordiska rådet.

– Nordiska rådet har ett brett verksamhetsområde, därför är det inte svårt att hitta något att klaga på. Jag hoppas att denna incident inte leder till att Rådet helt lägger ned sin verksamhet i Ryssland. Nordiska rådet brukar göra en hel del bra saker, säger han till Rysslands röst.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Mer från Utrikes

Joe Biden hånas för bisarr valfusk-groda

Skryter om sin "omfattande valfuskorganisation".. Nu anklagas presidentkandidaten för att ha råkat medge dolda intentioner.0 

Flydde till Moskva redan 2013. Nu får visselblåsaren papper på att han kan stanna.0 

Erdogan kräver mer respekt för muslimer i Europa

Rasar efter polisrazzia mot moské i Berlin.. "Rasism och islamofobi kommer föra Europa närmare medeltidens mörker."0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0