Spänningarna i Europa

Nordiska rådet utreds i Ryssland

Publicerad 22 januari 2015 kl 07.53

Utrikes. Feministiska Nordiska rådet, som finansieras av de nordiska skattebetalarna, utreds av ryska åklagare som menar att organisationen borde ha registrerat sig som en utländsk agent. Den feministiska organisationen granskas bland annat för sina socialpolitiska påverkansprogram.

Gilla artikeln på Facebook

Nordiska rådet är en mellanstatlig politisk organisation som bland annat arbetar med att sprida nordiska vänsteråsikter i andra länder. År 2013 föreslog man i en rapport att de nordiska staterna skulle kriminalisera antifeministiska uttalanden och göra det straffbart att håna feministiska offentliga personer.

Den 12 januari bad S:t Petersburgs åklagarmyndighet Nordiska rådets informationstjänst i Ryssland att registrera sig som en utländsk agent, enligt rådets generalsekreterare Dagfinn Høybråten, rapporterar Kremls officiella radio Rysslands röst.

Den ryska lagen om utländska agenter antogs i november 2012. Lagen förpliktar icke-kommersiella politiska organisationer som får finansiering från andra länder att registrera sig som utländska agenter i Ryssland.

En presstalesman för S:t Petersburgs åklagarmyndighet säger till Rysslands röst att Nordiska rådet omfattas av lagen eftersom det bedriver politisk verksamhet och får finansiering från utlandet.

– Nordiska rådet har en rad program, som väcker frågor hos både åklagarmyndigheten och oberoende observatörer. Jag kan bara säga att det har samband med Nordiska rådets socialpolitiska program, säger Marina Nikolajeva, presstalesman vid  stadsåklagaren.

Nikolaj Petrov, statsvetare och professor vid den ryska handelshögskolan, är oroad över utvecklingen.

– Ryssland är under belägring. Det enda man nu kan göra är att snäsa mot dem som försöker att utöva påtryckningar på Ryssland, säger han till Rysslands röst.

Petrov konstaterar att S:t Petersburgs åklagarmyndighet uppenbarligen har fått order att kontrollera alla politiska organisationer, bland andra Nordiska rådet.

– Nordiska rådet har ett brett verksamhetsområde, därför är det inte svårt att hitta något att klaga på. Jag hoppas att denna incident inte leder till att Rådet helt lägger ned sin verksamhet i Ryssland. Nordiska rådet brukar göra en hel del bra saker, säger han till Rysslands röst.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Asylsexvåldet

Överföll Röda korset-kvinna i asylboendets källare. Afghanen hade just fått lära sig att respektera västerländska kvinnor.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Vetenskap

Historisk tillfällighet slog ut elbilen. Biltyperna konkurrerade om herraväldet redan från start.0 Plus

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0