SOS Rasisme
Spionen Christian Høibø infiltrerade NDL under namnet Chris Alexander. Tillsammans med agenter från norska Expo kontrollerade han organisationen och lockade till sig Breivik. (Foto: NDL/Privat)

Norska Expo radikal­iserade Breivik

Publicerad 21 februari 2013 kl 18.57

Utrikes.Under sin tid som medlem i den antimuslimska organisationen Norwegian Defence League (NDL) radikaliserades Anders Behring Breivik i sitt tänkande. Bakom gruppen låg Norges motsvarighet till vänsterextrema Expo, SOS Rasisme.

Gilla artikeln på Facebook

Det är norska Dagbladet som idag rullar upp historien bakom NDL:s tillkomst.

Christian Høibø är mannen som år 2010 tog initiativet till att organisera den starkt antimuslimska gruppen. Vad de andra medlemmarna inte visste var att Høibø i själva verket var en spion, på uppdrag av norska säkerhetspolisen PST och den antirasistiska organisationen SOS Rasisme.

Under sin tid i NDL spelade Høibø en nyckelroll i organisationen, och tillsatte bland annat gruppens första ledare. Hela tiden rapporterade han vidare till säkerhetspolisen och SOS Rasisme, som är Norges motsvarighet till vänsterextrema Expo i Sverige.

SOS Rasisme hade samtidigt flera egna infiltratörer i NDL och kontrollerade i princip hela organisationen, där Anders Behring Breivik var medlem under pseudonymen "Sigurd Jorsalfar". Norska Expo kan på så sätt ha haft en direkt påverkan på att sporra Breivik till att begå terrordåden sommaren 2011.

- I mina ögon innebär detta att PST skapade NDL. Høibø byggde upp NDL under den period Breivik blev medlem och radikaliserades. På det sättet ser det ut att PST bidrog till att skapa miljön Breivik hämtade inspiration från innan han genomförde sina attacker. Det är illa, säger Bård Frantzen, som tidigare var en central figur inom SOS Rasisme.

Det är knappast första gången som SOS Rasisme hamnar i blåsväder. Norsk media har vid flera tillfällen kunnat avslöja att organisationen lurat till sig bidragsbelopp i mångmiljonklassen. Svenska Expo granskas aldrig av svensk media.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0