Bokmässan 2016
Expressen är ett av Bonniers flaggskepp.

Nya Tider portas från bokmässan i Göteborg

Publicerad 20 augusti 2016 kl 10.30
Av Mattias Albinsson

Media. Den nationalistiska tidningen Nya Tider får inte delta på bokmässan i Göteborg nästa månad, skriver Svenska Mässan i ett pressmeddelande.

Gilla artikeln på Facebook

Deltagandet stoppas sedan Bonnier­koncernens båda tidningar Dagens Nyheter och Expressen samt tidningen Svensk Bokhandel i onsdags uppmärk­sammat att Nya Tider skulle delta med en egen monter på mässan.

Maria Källsson, VD för Bok & Bibliotek som anordnar mässan, tog till en början Nya Tiders deltagande i försvar.

– Vi jobbar inte med åsikts­registrering av utställarna. De har rätt att ha sin åsikt. Det ligger i yttrande­frihetens natur. Essensen är att många röster ska få komma till tals, sade hon till Svensk Bokhandel då.

Men efter att flera Bonnier-tidningar, vars ägare är en stor och viktig aktör på mässan, tydligt markerat sitt missnöje och dagen därpå även Sveriges Radio och Aftonbladet uppmärksammat utställaren valde hon att backa.

– Vi har lyssnat på besökares, författares och partners starka reaktioner. Vi måste ta detta på allvar och backa ett steg och fråga oss om vi fattat rätt beslut. Då har vi kommit fram till att inte upplåta plats åt Alterna Media/Nya Tider på Bokmässan, säger hon i press­meddelandet.

Nya Tider grundades 2012 sedan flera medarbetare på numera nedlagda National­demokraternas tidning Nationell Idag hoppat av den tidningen. Tidningens chefredaktör är Vávra Suk, som var en av National­demokraternas grundare och tidigare även varit aktiv i Sverige­demokraterna.

Suk är kritisk till att hans tidning stängts ute från mässan.

– Det är ett kontraktsbrott och vi får se hur vi kommer att gå vidare med detta den juridiska vägen, säger han i en artikel i den egna tidningen.

Temat på årets bokmässa i Göteborg är "yttrandefrihet" då den svenska tryckfrihets­förordningen nu funnits i 250 år. På Twitter är det många som gör sig lustiga över att en tidning stoppas från att ställa ut på en mässa som firar den svenska tryckfriheten.


Nyheter från förstasidan

Trump: "Europa måste ta tillbaka sina IS-terrorister"

Hotar på nytt att "släppa loss" dem i Europa. "USA kommer inte placera dem i Guantanamo i 50 år och betala för det."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0