Sverige lånar

Nytt förslag till amorteringskrav för unga

Publicerad 20 december 2015 kl 07.21

Ekonomi. Finansinspektionen har nu skickat ut det nya förslaget om amorteringskrav för nya bolånetagare på remiss. Förslaget innebär att dessa ska amortera ner sina bolån till 50 procent av bostadens värde.

Gilla artikeln på Facebook

Befintliga bolånekunder utgörs till stor del av medelålders svensk medelklass, som är en viktig väljargrupp som inte politikerna vill stöta sig med. Gruppen erbjuds därför en gräddfil när det nya amorteringskravet nu enbart omfattar nya lån som ges med en bostad som säkerhet, från och med den 1 juni 2016.

– Amorteringskravet behövs för att dämpa riskerna kopplade till hushållens skulder och kan bidra till en lugnare utveckling på bostadsmarknaden. Förslaget innehåller undantag för nyproduktion, men är på det stora hela i linje med det förslag FI presenterade i mars, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

Förslaget innebär att nya bolån, om lånet är större än 70 procent av bostadens värde, ska amorteras ned med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. Om belåningsgraden understiger 70 procent ska lånet amorteras ned med minst 1 procent per år till dess att belåningsgraden är 50 procent.

I praktiken gäller amorteringskravet endast unga bolånetagare och den som köper nytt, eftersom ett befintligt lån inte behöver amorteras. Detta gäller även om man efter att reglerna börjat gälla byter bank, förutsatt att lånet inte utökas.

FI ser ett behov av att ha möjlighet att kunna vidta fler åtgärder om skuldsättningen fortsätter att stiga snabbt, även efter att amorteringskravet kommit på plats. För att kunna genomföra fler åtgärder behöver FI:s befogenheter dock förtydligas. Det är viktigt att detta sker skyndsamt, påpekar myndigheten.


Nyheter från förstasidan

Ann Linde i Israel

Ska "nystarta" Sveriges relation med landet. Första besöket av en svensk utrikesminister på tio år.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Ekonomi

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 

Fattiga spelar medelklass för att få bolån

Liga hjälper dem – med Mona Sahlin-metoden.. Skriver ut falska inkomstintyg för att hjälpa fattiga hoppa på bolånerallyt.0 

Vetenskap

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0