Bostadsbubblan

Nytt förslag till amorteringskrav för unga

Publicerad 20 december 2015 kl 07.21

Ekonomi. Finansinspektionen har nu skickat ut det nya förslaget om amorteringskrav för nya bolånetagare på remiss. Förslaget innebär att dessa ska amortera ner sina bolån till 50 procent av bostadens värde.

Dela artikeln

Befintliga bolånekunder utgörs till stor del av medelålders svensk medelklass, som är en viktig väljargrupp som inte politikerna vill stöta sig med. Gruppen erbjuds därför en gräddfil när det nya amorteringskravet nu enbart omfattar nya lån som ges med en bostad som säkerhet, från och med den 1 juni 2016.

– Amorteringskravet behövs för att dämpa riskerna kopplade till hushållens skulder och kan bidra till en lugnare utveckling på bostadsmarknaden. Förslaget innehåller undantag för nyproduktion, men är på det stora hela i linje med det förslag FI presenterade i mars, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

Förslaget innebär att nya bolån, om lånet är större än 70 procent av bostadens värde, ska amorteras ned med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. Om belåningsgraden understiger 70 procent ska lånet amorteras ned med minst 1 procent per år till dess att belåningsgraden är 50 procent.

I praktiken gäller amorteringskravet endast unga bolånetagare och den som köper nytt, eftersom ett befintligt lån inte behöver amorteras. Detta gäller även om man efter att reglerna börjat gälla byter bank, förutsatt att lånet inte utökas.

FI ser ett behov av att ha möjlighet att kunna vidta fler åtgärder om skuldsättningen fortsätter att stiga snabbt, även efter att amorteringskravet kommit på plats. För att kunna genomföra fler åtgärder behöver FI:s befogenheter dock förtydligas. Det är viktigt att detta sker skyndsamt, påpekar myndigheten.


Ekonominyheter

Bostadspriserna steg – för sjätte månaden i rad

Men bilden är splittrad.. Fallande lägenhetspriser i juni medan villapriserna steg.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Ekonomi

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0