Partiet Nyans

Nytt parti vill främja muslimers intressen – siktar på riksdagen

Publicerad 23 augusti 2019 kl 10.33

Inrikes. Ett nytt invandrarparti som ska bekämpa "islamfobi" och "främlingsfientlighet" har bildats. Partiet Nyans vill bland annat att muslimers särställning skrivs in i grundlagen. Partiet siktar mot både kommunfullmäktige och riksdagen inför 2022.

Gilla artikeln på Facebook

Invandringskritiker har länge sagt att invandrare kommer bilda egna partier i Sverige. Nu verkar de få rätt. Under gårdagen lanserades Partiet Nyans, "partiet för landets förorter", via Aftonbladet Debatt.

Bakom partiet står den tidigare C-politikern Mikail Yüksel, som förra året uteslöts ut Centerpartiet på grund av kontakter med turkiska Grå vargarna, som bland annat kallats för "ett säkerhetshot mot Sverige" och utpekats som en islamistisk grupp där islam ses som mänsklighetens "medicin".

Partiet vill bland annat göra islamofobi till ett eget brott och att muslimer skrivs in i grundlagen som en särskild grupp med minoritetsställning.

"Sveriges muslimer upplever dagligen både fysiska och verbala personangrepp av rasistisk karaktär. Skadegörelse och vandalisering av egendom är bara några exempel på detta fasansfulla fenomen... Ändå är det få islamofobiska brott som blir uppklarade och i stället för stöd från politiska partier möter muslimer absurda förslag så som att kriminalisera muslimsk praktiserande och kultur. Det är en skrämmande utveckling som omedelbart bör stoppas. Därför är det hög tid att islamofobin får en egen brottsrubricering samt att muslimer får minoritetsställning i grundlagen", skriver Yüksel på Aftonbladet.

Enligt partiledaren är Sverige ett "fantastiskt mångkulturellt land", men som blir alltmer splittrat. Han pekar ut tre huvudsakliga problem i Sverige: islamofobi och främlingsfientlighet, bostadsbrist och integration. Mikail Yüksel anser att mångkulturen kräver ett nytänkande inom politiken och att de andra partierna är populister som ser muslimer som röstboskap. Han påpekar att det saknas ett parti som "representerar det mångkulturella samhället och förorterna som i decennier svikits av de etablerade partierna".

Partiet Nyans siktar på att komma in i kommunfullmäktige bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i riksdagen i nästa val 2022.


Ekonominyheter

Allt färre butiker går i konkurs

Corona ger draghjälp till detaljhandeln.. Antalet butiker i konkurs minskade kraftigt under mars månad.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Klimatresa med svensk isbrytare ställs in. Rädsla för smittspridning ombord.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0