Viktor Orbán.

Orbán: Europa ska bestå av nationer – inte bli en "smältdegel"

Publicerad 23 oktober 2018 kl 19.50

Utrikes. På årsdagen av den ungerska revolutionen mot kommunismen 1956 höll idag Ungerns premiärminister Viktor Orbán ett nationalistisk tal. Han varnade bland annat för att dagens hot mot Europa kommer inifrån, från EU och dess makthungriga globalister, rapporterar About Hungary.

Gilla artikeln på Facebook

Idag, den 23 oktober, är det 62 år sedan Ungern gjorde revolt mot den dåvarande kommunistregimen, det Ungerska arbetarpartiet, samt mot Sovjetunionens inflytande i landet.

Med anledning av detta talade Ungerns premiärminister Viktor Orbán inför en stor folkmassa på tusentals personer framför Terrorns hus i Budapest, ett museum och minnesplats för kommunismens offer.

– De var tvungna att ta risken och de gjorde det. De gjorde det på ett sätt som bara ungrare kan göra: med dödsföraktande mod, i fullständig enhet och med ett helt hjärta, sade premiärministern om de som försökte störta kommunisterna i Ungern 1956.

Vidare förklarade Orbán att han aldrig hade trott att Europa ännu en gång, 29 år efter Sovjetunionens fall, skulle möta ett nytt avgörande hot. Men denna gång handlar det inte om ett externt militärt hot, sade han, utan om ett hot inifrån, från maktfullkomliga globalister som bland annat vill fylla kontinenten med utomeuropeiska invandrare.

Enligt Viktor Orbán styrs idag Bryssel av globalister som försöker ersätta nationalstaterna med ett "europeiskt imperium".

– Alla som vill omvandla Europeiska unionen till ett imperium är anhängare av invandring, sade Orbán och tillade att dessa människor i praktiken är ute efter ett odemokratiskt EU som styrs av EU-byråkrater istället för folkvalda ledare i medlemsländerna.

Men enligt Orbán har historien redan lärt oss vad imperium leder till.

– Europa ska vara nationalstaternas hem, inte en smältdegel!, sade han och menade att det är fungerande nationer som gör Europa starkt.

Premiärministern påpekade också återigen att nästa års Europaparlamentsval kommer bli ett ödesval för hela Europa.

– Vi ungrare kan inte stå tysta. Låt oss förkasta idén om globalism och främja patriotismens kultur. Vi anser att varje nation är unik och att var och en kan lysa över en viss del av denna värld på sitt egna sätt, betonade han och uppmanade Europas folk att rösta för en framtid som består av "patriotism och nationell stolthet".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svenska flyg mest försenade i Norden

Förseningar vanliga på Arlanda.. Flygplatsen får underbetyg i internationell jämförelse.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Utrikes

Epsteins obduktion visar tecken på strypning

Fallet avskrivs inte som självmord.. Pedofilen hade skadat tungbenet – vilket är typiskt för strypning genom yttre våld.0 

16-åringen nu på väg över Atlanten. "Hälsade ett stort pressuppbåd med ett snett leende."0 

Sidor

Vetenskap

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Ny apparat bromsar åldrandet – genom att kittla örat. Som magi – spektakulära upptäckten.0 Plus

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0