Viktor Orbán.

Orbán: Europa ska bestå av nationer – inte bli en "smältdegel"

Publicerad 23 oktober 2018 kl 19.50

Utrikes. På årsdagen av den ungerska revolutionen mot kommunismen 1956 höll idag Ungerns premiärminister Viktor Orbán ett nationalistisk tal. Han varnade bland annat för att dagens hot mot Europa kommer inifrån, från EU och dess makthungriga globalister, rapporterar About Hungary.

Gilla artikeln på Facebook

Idag, den 23 oktober, är det 62 år sedan Ungern gjorde revolt mot den dåvarande kommunistregimen, det Ungerska arbetarpartiet, samt mot Sovjetunionens inflytande i landet.

Med anledning av detta talade Ungerns premiärminister Viktor Orbán inför en stor folkmassa på tusentals personer framför Terrorns hus i Budapest, ett museum och minnesplats för kommunismens offer.

– De var tvungna att ta risken och de gjorde det. De gjorde det på ett sätt som bara ungrare kan göra: med dödsföraktande mod, i fullständig enhet och med ett helt hjärta, sade premiärministern om de som försökte störta kommunisterna i Ungern 1956.

Vidare förklarade Orbán att han aldrig hade trott att Europa ännu en gång, 29 år efter Sovjetunionens fall, skulle möta ett nytt avgörande hot. Men denna gång handlar det inte om ett externt militärt hot, sade han, utan om ett hot inifrån, från maktfullkomliga globalister som bland annat vill fylla kontinenten med utomeuropeiska invandrare.

Enligt Viktor Orbán styrs idag Bryssel av globalister som försöker ersätta nationalstaterna med ett "europeiskt imperium".

– Alla som vill omvandla Europeiska unionen till ett imperium är anhängare av invandring, sade Orbán och tillade att dessa människor i praktiken är ute efter ett odemokratiskt EU som styrs av EU-byråkrater istället för folkvalda ledare i medlemsländerna.

Men enligt Orbán har historien redan lärt oss vad imperium leder till.

– Europa ska vara nationalstaternas hem, inte en smältdegel!, sade han och menade att det är fungerande nationer som gör Europa starkt.

Premiärministern påpekade också återigen att nästa års Europaparlamentsval kommer bli ett ödesval för hela Europa.

– Vi ungrare kan inte stå tysta. Låt oss förkasta idén om globalism och främja patriotismens kultur. Vi anser att varje nation är unik och att var och en kan lysa över en viss del av denna värld på sitt egna sätt, betonade han och uppmanade Europas folk att rösta för en framtid som består av "patriotism och nationell stolthet".


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0