Asylmissbruket
HÖG STATUS: Svenska medborgare har hittills haft hög status i världen, men snart kan vår möjlighet att resa utomlands utan att ansöka om visum vara ett minne blott, varnar bedömare.

Oro för visumkrav när svenska pass får global skräpstatus

Publicerad 21 april 2014 kl 17.41

Inrikes. I många år har svenskar kunnat resa till länder som Thailand, USA och Kanada utan att behöva ansöka om riktiga visum. Men den enorma illegala invandringen från Arabvärlden och Afrika har ändrat omvärldens inställning till svenska pass. Nu oroar sig allt fler för att svenskar, och då även etniska svenskar, kommer att beläggas med visumkrav när utländska stater inser att svenska pass inte är tillförlitliga.

Gilla artikeln på Facebook

En kvarts miljon svenska pass var anmälda som "försvunna" redan 2007, samtidigt som man i Sverige kan få ut hur många nya pass som helst. De slappa svenska passreglerna har gjort det möjligt för Sveriges makthavare att upprätthålla en hög illegal invandring från tredje världen, men nu hotar systemet att kraftigt undergräva det svenska medborgarskapets status i världen.

"Svenska pass har nu börjat få rykte om sig som 'B-pass', och hederliga medborgare kan komma att drabbas av misstänksamhet och restriktioner när andra länder till fullo inser hur okontrollerade svenska pass och deras innehavare är", skriver migrationsexperten Merit Wager i en op-ed i Svenska Dagbladet idag.

Wager konstaterar att det snart har gått sju år sedan det visade sig att en kvarts miljon pass var anmälda som försvunna. Ändå har de svenska makthavarna valt att inte vidta några åtgärder, och när regeringen nu tvingas hantera frågan är man samtidigt mycket noga med att inte skicka fel signaler till trejde världen. I ett försiktigt formulerat initiativ har man istället nöjt sig med att tillsätta en utredning som ska ”överväga" om det behövs åtgärder mot eventuellt missbruk av svenska pass.

"Signalen är inte särskilt beslutsam", konstaterar Merit Wager.


Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Två barn knivhuggna i Stockholm

Ena offret en flicka. Annan minderårig gripen för mordförsök.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.