Överskott av unga män leder till våldsamt samhälle i Kina - och Sverige

Publicerad 12 maj 2013 kl 13.42

Vetenskap.Nu varnar forskare för att överskottet av unga män i Kina utan möjlighet att hitta livspartner kommer leda till ökad våldsbrottslighet och politisk extremism. Samma problem har importerats till Sverige genom den stora övervikten av unga män bland migranter.

Gilla artikeln på Facebook

Genom kinesiska föräldrars preferens för söner och lätt tillgängliga aborter finns ett stort överskott av unga män som aldrig kommer hitta en livspartner och kunna bilda en egen familj. Dessa unga män som kallas "bare branches" - fruktlösa grenar - drivs av sin ensamhet till brottslighet, våld och politisk extremism, berättar cnn.com.

I samhällen präglade av ett strukturellt underskott på kvinnliga partners stegras konkurrensen och aggressiviteten bland unga män, visar forskningen. Från Vilda Västerns kvinnofattiga gränsområden till samhällen med månggifte drivs de unga männen till att vara snarare till våld och grogrunden för blodiga politiska omvälvningar ökar.

Exempel ur Kinas historia som forskarna Valerie Hudson och Andrea den Boer beskriver är de blodiga Nien- och Taipingupproren. Dessa föregicks av långvarig svält som fick föräldrar att välja bort sina döttrar som spädbarn, vilket ledde till att stora grupper unga män hade små utsikter att finna en partner. Grogrunden till de revolutionära rörelser som ödelade Kina och kostade 100 miljoner människoliv genom strider och påföljande svält, var därmed lagd.

Bruket att mörda eller överge sina nyfödda döttrar har minskat i Kina eftersom ultraljudsundersökningar och aborter gjort det lättare att välja kön på sitt barn, men resultatet är detsamma - en tickande bomb av frustrerade unga män utan utsikt att finna en partner. Faran finns därför för en bördig kinesisk jordmån för våldskriminalitet, politisk agitation, fundamentalism och terrorism.

Den svenska ekonomen Lena Edlund är verksam vid Colombia University i New York och har gjort ett försök att beräkna hur mycket våldsammare ett samhälle blir när det råder obalans mellan könen i de yngre åldrarna. Hon beräknar att för varje procent i könsdiskrepans så ökar vålds- och egendomsbrotten med 6 procent.

I Sverige finns ingen inhemsk tradition av att döda nyfödda flickor eller välja abort för att inte få en dotter. Däremot råder det redan en stor och växande obalans mellan könen i de yngre åldersgrupperna på grund av den stora övervikten manliga migranter bland "ensamkommande" och andra grupper.

Redan nu finns det i de yngsta ålderskategorierna en snabbt växande övervikt pojkar och män som håller på att radera ut den traditionella övervikten kvinnor i landet som beror på kvinnors längre livslängd. 2011 var siffran nere i 27 000 fler kvinnor enligt SCB som i sina framtidsprognoser räknar med ett varaktigt manligt överskott på över 100 000 individer i den samlade populationen.

Eftersom det fortfarande kommer finnas fler kvinnor än män i de äldre grupperna så kommer det dock finnas en betydligt större grupp ensamma män än så i de yngre grupperna. Män som likt kinesernas "fruktlösa grenar" har små möjligheter att hitta en livskamrat och därmed utgör en fara för sig själva, varandra och samhället.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Vetenskap

Mätningarna visar. Mellan 10.000 och 50.000 ton metan tros ha blivit kvar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull

"Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.. "Nu är vi rustade för att göra en avgörande insats för den europeiska forskningen."0 

De flesta kläder hamnar i soporna

Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.. Mycket liten andel av inköpen är begagnade kläder.0 

Färre unga vuxna får antidepressiva

Avbrott i kraftiga ökningen.. "För tidigt att säga om utvecklingen håller i sig."0 

Vetenskap

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0