Foto: M. West/Flickr

Pakistan förbjuder Twitter för smädelse mot islam

Publicerad 20 maj 2012 kl 20.06

Utrikes.Pakistan har blockerat Twitter "tillsvidare" för vad de anser är "hädande" material från en pågående tävling i att göra karikatyrer på profeten Muhammed.

Gilla artikeln på Facebook

Efter samtal med Twitter om att internetföretaget ska censurera "visst innehåll" i dess mikrobloggnätverk innehållande karikatyrer av profeten Muhammed beslutade pakistanska myndigheter att stänga ned Twitter från nätet i landet. Det skriver Russia Today.

En tjänsteman vid myndigheten för informationsteknik Mohammed Yasseen säger att Twitter vägrade att ta ned material relaterat till den pågående Facebook-tävlingen i vilken deltagarna gör karikatyrer på profeten Muhammed och därför stängdes av. För många muslimer är avbildning av profeten förbjudet.

Yaseen säger att Facebook fogade sig efter Pakistans invändningar och hindrade tillgång till materialet. Dock sa Twitter till de pakistanska myndigheterna att "de inte kunde hindra en individ från att göra något av denna art" på deras internettjänst.

Yaseen nämnde inte exakt vilka meddelanden eller annat användaraktivitet som ledde till att Twitter spärrades. Internetleverantörer har beordrats spärra Twitter "tillsvidare", men Yaseen säger att Twitter kommer att tillåtas igen när de accepterar Pakistans villkor.

Likväl går spärren att gå runt förhållandevis enkelt med hjälp av proxyservrar.

I maj 2010 bestämde Pakistans högsta domstol att Facebook, Twitter och Facebook skulle spärras i två veckor efter en liknande tävling, "Everybody Draw Mohammed Day!" Tävlingen utlöste massprotester och religiösa partier krävde ett totalt förbud av Facebook i Pakistan.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Mer från Utrikes

FN skyllde svält på "klimatet" – får bakläxa av forskare

Slog fast orsaken direkt.. Forskare: "Viktigt att inte automatiskt anta att allt dåligt som händer sker på grund av klimatförändringar."0 

"Årets flyktingkvinna" dömd för grov penningtvätt

Hyllades av medierna i Finland.. Saido Mohamed lyfte barnbidrag i sin systers namn i tio år.0 

Vetenskap

Svenskarnas fynd: 3.300 år gammal guldskatt. Lyckades tyda meddelande på mångtusenårigt sigill.0 Plus

Kultur

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0