Polens rättsväsende underkänner EU-domstolen

Publicerad 8 oktober 2021 kl 14.34

Utrikes. Polens författningsdomstol har slagit fast att delar av EU-fördraget inte är förenliga med landets grundlag och att reglerna om att hänskjuta ärenden till EU-domstolen inte helt kan tillämpas.

Gilla artikeln på Facebook

Efter att den tyska författningsdomstolen körde över EU-domstolen med hänvisning till tysk grundlag under förra året har nu även Polens författningsdomstol gjort samma sak.

Den polska författningsdomstolen, där regeringspartiet Lag och Rättvisa har bytt ut ett antal domare under senare år, skriver i domen att vissa delar av EU-fördraget och praxis från EU-domstolen strider mot polsk grundlag och därför inte kan tillämpas. Vidare riskerar EU-organen att avgöra frågor som ligger utanför det behörighetsområde som de har tilldelats enligt polsk rätt.

– Detta är en rättslig revolution. Det ska erkännas att det är en kapad domstol, men det här är det största steget mot ett legalt utträde ur EU som någonsin tagits av en nationell domstol, säger René Repasi, professor i internationell och europeisk rätt vid Erasmus university i Rotterdam, till The Guardian.

I en skarpt formulerad första reaktion uttalade EU-kommissionen på torsdagen att beslutet väckte "allvarliga frågor". Kommissionen underströk på nytt att den tycker att "EU-rätten har företräde framför nationell lagstiftning, inklusive de nationella grundlagarna". Att det ligger till på det viset framgår dock inte av själva Lissabonfördraget.

På torsdagen sade rättens ordförande, domaren Bartlomiej Sochanski, att "EU-fördraget är underordnat polsk grundlag och det polska rättssystemet... och liksom varje annan del av den polska rätten måste det vara förenligt med grundlagen".

Enligt kommissionen är EU-domstolens avgörande "bindande för alla nationella domstolar" i EU-länderna, och kommissionen "tvekar inte att använda sin makt enligt fördragen för att säkerställa att EU-rätten tillämpas enhetligt och fullständigt" i hela EU, skriver BBC.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

S: Svenska jobb till svenska arbetare

Vill nu, likt M, begränsa "arbetskraftsinvandring". "Svenska jobb ska i första hand gå till arbetslösa i Sverige."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Mer från Utrikes

Timbuktu läxar upp Norge: "Rasistiskt"

Går till attack mot begreppet "det svenska tillståndet".. "Finns inget sätt att använda uttrycket som inte är rasistiskt."0 

Spansk nedstängning stred mot grundlagen

Coronasyndare får böterna tillbaka.. Medborgarnas begränsade rörelsefrihet bröt mot deras grundläggande rättigheter0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0