Tumultet vid kongressen
Demonstranterna släpps in i kongressen av polisen.

Polischefen: Vi nekades förstärkning – gång på gång

Publicerad 11 januari 2021 kl 17.43

Inrikes. Den avgående chefen för kongresspolisen i Washington uppger nu att han förgäves försökte få in förstärkning från nationalgardet både före och under tumultet i Kapitolium. Detta nekades dock, både av säkerhetsansvariga i kongressen och av Pentagon, rapporterar The Hill.

Gilla artikeln på Facebook

Frågetecknen fortsätter att hopa sig kring den så kallade stormningen av Kapitolium i Washington i onsdags förra veckan.

Filmklipp från händelsen visar hur poliserna tycks medvetet bjuda in demonstranterna i byggnaden, samtidigt som en kvinnlig demonstrant till synes kallblodigt sköts till döds av polisen. Vad som egentligen hände är ännu till stor del höljt i dunkel.

I media utmålas samtidigt händelsen som en "attack mot demokratin" som motiverar ännu mer censur och åtgärder mot personer med högeråsikter.

Kongresspolisens chef Steven Sund, som avgår från sin post efter att ha fått skulden för det inträffade, talar nu ut i en intervju med Washington Post.

Sund uppger att han dagarna innan Trump-demonstrationen, som skedde samtidigt som resultatet av presidentvalet skulle fastställas i kongressen, bad säkerhetsavdelningarna i senaten och representanthuset om tillstånd att kalla in förstärkning från nationalgardet i Washington DC.

Enligt Steven Sund svarade representanthusets säkerhetsansvarige Paul Irving att han inte var bekväm med hur det skulle "se ut" om man förklarade en nödsituation inför protesterna.

Detta trots att underrättelserna enligt Sund tydde på att demonstrationen skulle bli både stor och potentiellt våldsam.

Den avgående polischefen uppger att han aldrig tidigare hade nekats förstärkning.

När folkmassan nådde Kapitolium klockan 12:40 lokal tid tog det bara cirka en kvart innan avspärrningen på den västra sidan av byggnaden hade forcerats, enligt Sund.

– Om vi hade haft hjälp från nationalgardet kunde vi ha hållit dem i schack längre, tills vi fick förstärkning från andra myndigheter, säger han.

Steven Sund säger vidare att han omkring klockan 14:26, i ett konferenssamtal, bad Pentagon att tillhandahålla förstärkning. Men en hög armétjänsteman svarade då att han inte kunde rekommendera arméministern Ryan McCarthy att tillåta detta eftersom han inte "gillade åsynen av nationalgardet stående framför en polisavspärrning med Kapitolium i bakgrunden", enligt Washington Post.

Den första personalen från nationalgardet anlände till platsen först klockan 17:40, då fyra av de nu fem dödsfallen under upploppet redan hade inträffat.

De säkerhetsansvariga i kongressen har inte velat kommentera uppgifterna för Washington Post.


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Nära 1.000 skjutningar i USA – på en vecka

Efter BLM-kampanjen. Svarta gängvåldet eskalerar bortom kontroll.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.