Asylsexvåldet
Tidigare i år uppmärksammades att Dagens Nyheter hade mörkat uppgifter om att organiserade flyktingbarn i grupp hade sexofredat flickor på festivalen We Are Sthlm.

Polisen spred falska uppgifter om sexbrott och flyktingbarn

Publicerad 4 augusti 2016 kl 21.38

Inrikes. Endast "1 procent" av sexbrotten på festivaler begås av så kallade ensamkommande flyktingbarn. Det påstod polisen på Facebook – men nu tvingas myndigheten backa och radera de felaktiga uppgifterna, rapporterar Nyheter Idag.

Gilla artikeln på Facebook

Det var på Facebook-sidan tillhörande polisens podcast ”Doktorn” som påståendena spreds. I ett inlägg skrev polisen i ett svar på en fråga från allmänheten att man minsann inte mörkar sexbrottslingars etniska bakgrund.

"Det har då visat sig att 1 procent av de ensamkommande flyktingarna har stått för ungefär 1 procent av brotten på festival. Vi behöver därför fokusera på de andra 99 procenten där de allra flesta brott begås, på nätet, i skolan, på privata tillställningar och i den kommunala trafiken”, stod det i inlägget, som enligt Nyheter Idag ska ha skrivits av den uppmärksammade genuspolisen Nina Rung.

I ett annat inlägg uppmanas läsarna att inte lyssna på personer som vill koppla utbrottet av sexuella ofredanden till invandringspolitiken, eftersom det innebär att "blicken återigen riktas mot en liten droppe i havet av män som begår övergrepp på flickor och kvinnor".

Efter att kommentarsfältet översvämmats av kritik från Facebook-användare backade dock polisen och raderade de felaktiga påståendena.

”Vi har beslutat att ta bort de senaste dagarnas inlägg och svaren på dem. Inte bara för att de orsakat en storm. Utan för att en ny medlem i gruppen lagt ut dem utan att vi varit ense i gruppen och utan att förankra dem, eller svaren med den övriga gruppen.Vi har inte ryggat för ett jobbigt ämne och det kommer vi inte att göra i fortsättningen heller. Men vi vill, som vi hittills gjort, presentera dem på ett bra och vettigt sätt och gärna med glimten i ögat”, skriver polisen i en uppdatering.


Stora skillnader bara mellan japaner i syd och nord. Forskaren: "Folkslag från kalla klimat är över hela världen är längre, intelligentare, mer sociala, mindre brottsbenägna och uppvisar lägre fertilitet."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Vetenskap

Nya studien: Så dog dinosaurierna. Forskare förklarar apokalyptiska händelsen i detalj.0 Plus

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0