Polisen storsatsar mot åsiktsbrott

Publicerad 22 mars 2018 kl 19.27

Inrikes. Polisen i region Syd ska nu lägga extra fokus på att bekämpa och utreda så kallade hatbrott som "hets mot folkgrupp". En särskild regional grupp ska bildas med ansvar för att utreda och stötta i ärenden av detta slag i hela regionen, skriver polisen på sin hemsida. Enligt polisen ska utredningarna genomföras med skyndsamhet och särskild kompetens.

Gilla artikeln på Facebook

Det är inför de stundande valen i höst som polisen i södra Sverige nu ska satsa extra på att bekämpa så kallade hat- och demokratibrott.

Polisen nämner brott som "hets mot folkgrupp", men påpekar att hatbrott kan gälla vilket brott som helst om avsikten varit att kränka någon person på grund av dennes ursprung, etnicitet, hudfärg, trosuppfattning eller sexuella läggning. Finns det ett så kallat hatbrottsmotiv kan förövaren få en strängare påföljd för brottet.

Demokratibrott beskriver man som brott som hotar någons grundlagsskyddade rätt att utöva till exempel sin yttrande- och religionsfrihet.

Polisen i region Syd har redan en hatbrottsgrupp, och det är nu den som ska utökas under våren så att den fungerar i hela regionen. Den ska få ett "helhetsuppdrag" med demokrati- och hatbrott.

– När det gäller de hatbrottsmotiv som finns ska de både verka som stöd för de utredare som utreder ute i polisområdena, men vissa brott ska de också utreda eftersom det behövs specialkompetens, säger Petra Stenkula, chef för utredningsenheten, i ett videoklipp.

– Demokrati- och hatbrott är något som vi ska titta särskilt på. Vi ska se till att vi utreder de här brotten med särskild kompetens och helst med lite skyndsamhet för att säkra de mänskliga rättigheterna, säger hon.

Polisen ska också arbeta med att skapa förtroende bland grupper som sägs vara utsatta för "hatbrott", så att ännu fler vågar polisanmäla.

Enligt Stenkula finns det ett stort mörkertal bland dem som utsätts för sådana här brott, bland annat för att de tvekar att anmäla.


Nyheter från förstasidan

Ensamkommande med gymnasieamnesti låg bakom dådet i Vetlanda

22-åring afghansk analfabet anhållen. Gymnasieskolan om målet med utbildningen: "Lära sig läsa och skriva".0 

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0