Asylkaoset
Asylbaracker i Malmö.

Polisen slår larm: Kriminella startar asylboenden

Publicerad 25 januari 2016 kl 22.36
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Polisen varnar i en färsk lägesrapport från MSB för att kriminella tagit sig in i branschen för asylboenden. Men polisen vill inte svara på frågor om rapporten.
– Asylboendena ingår i en pågående operativ insats, säger polisens presstalesman Malin Näfver.

Gilla artikeln på Facebook

Den svenska asylindustrin omsätter enorma summor skattepengar, något som gjort att branschen lockat till sig kriminella. Enligt polisen förekommer det att kriminella grupperingar driver asylboenden i Sverige.

Men polisen vill inte svara på frågor om hur stort problemet är, om asylboendena används för penningtvätt eller om boendena används för rekrytering till kriminell verksamhet eller terrorism.

"Polisen ska till att börja med värdera den här informationen, sedan är det så att de frågor som du ställer är kopplade till polisens underrättelsearbete och det kan vi inte kommentera", skriver polisens presstalesman Malin Näfver i ett mejl innan hon fortsätter:

"Dessutom ingår asylboendena i en pågående operativ insats, och då är vi alltid återhållsamma med information i enlighet med sekretesslagen."

Polisen har framfört önskemål till Migrationsverket om att de tidigare får veta vilka aktörer som myndigheten sluter avtal med innan nya asylboenden öppnas för att förhindra att kriminella får skattepengar för att starta boenden.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Längre amning kan motverka fetma. "Riskgener" kan vara fördelaktiga vid rätt förutsättningar.0 

Hjärnans utveckling kartlagd in i minsta detalj. Svenska forskarnas framsteg.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0