Asylsexvåldet

Poliser på nattbussen efter larm om tafsande asylsökare

Publicerad 23 maj 2016 kl 15.05

Inrikes. Vittnen har beskrivit hur en grupp arabiska asylsökande män systematiskt sexofredar kvinnor på nattbussen till Holmsund. I helgen tvingades polisen arbeta operativt på bussen för att upprätthålla ordningen, men man är förtegen om de misstänkta gärningsmännens bakgrund.
– Jag går inte in på vad det är för människor, säger Umeås polischef Ronny Adolfsson.

Dela artikeln

Den senaste veckan har det florerat uppgifter på sociala medier om att en grupp asylsökande män sexuellt ofredat en rad olika kvinnor på nattbussen mellan Umeå och Holmsund.

Ett vittne till händelserna beskriver på Facebook hur en grupp av cirka tio "syrier" gick omkring och tafsade på ensamma kvinnor på bussen förra fredagen.

"En av dessa kvinnor blir extra mycket trakasserad genom nypande på brösten och verbalt upplyst hur patrasket skulle knulla henne. Skräcken som kvinnan upplever ser ju medpassagerarna, men ingen vågar ingripa", skriver vittnet.

Enligt vittnet har problemen pågått i veckor utan att polisen gjort något. Han beskriver hur en av passagerarna dokumenterade övergreppen med sin mobilkamera. Mannen som tog bilderna ska också ha försökt också anmäla det hela till polisen – som dock uppges ha vägrat att ta emot anmälan eftersom kvinnan inte var mannens flickvän.

"Det samtal som sen utspelas är bedrövligt. Polisen:Jaa..vad gäller saken? Anmälare:Jag sitter på Holmsunds bussen och en yngre kvinna blir sexuellt antastad av ett tiotal syriska invandrare, Polisen: Är det din flickvän? Anmälaren: Näää...men hon gråter och dom vräker ur sig vidrigheter, samt klämmer och tafsar på henne överallt. Polisen:Jaaa, men om det inte är din flickvän så då kan vi inget göra. Anmälaren: Joo, men jag har gärningsmännen på bild i min kamera. Polisen: Om det inte är din flickvän kan vi inget göra", skriver vittnet.

I helgen arbetade polisen operativt med att stoppa de "problem" som funnits på nattbussen. På sin hemsida konstaterar polisen att det i huvudsak rör sig om "att kvinnliga resenärer ska ha kontaktats av för dem obekanta män".

Ronny Adolfsson, polischef i Umeå, vill dock tona ned uppgifterna som florerar sociala medier. Hittills har det upprättats en anmälan om sexuellt ofredande, säger han.

– Vi har också fått underrättelseuppgifter om att det varit stök och bråk men vad det rör sig om går jag inte in på, säger Adolfsson.

Innebär det operativa arbetet att ni har personal på plats på bussen?
– Det kan det innebära. Det innebär olika åtgärder när man jobbar operativt, men just hur vi jobbar kommer jag inte gå in på.

Är det asylsökare som ligger bakom det här?
– Jag går inte in på det, vad det är för människor, utan det är bråk och stök på den här bussen och det är alla möjliga olika individer. Vi har inga speciella misstänkta i det här läget utan vi har indikationer på att det finns olika personer som färdas på den här bussen som bråkar och stökar och kan ofreda folk. Vi försöker kartlägga vilka det är.

Ronny Adolfsson känner till uppgifterna om att polisen vägrat ta emot en anmälan från en man på bussen.

– Alla samtal som kommer till vår ledningscentral spelas in. Skulle det vara så att någon har agerat fel tjänstemässigt utreds det internt av polisen, säger han.

Utreder ni det här fallet nu?
– Det är alltid så att om det kommer in sådana här saker så upprättar man i så fall en anmälan. Men det är inte jag som har hand om det här utan det är andra som tittar på det. Jag har inga detaljer just kring det samtalet.

Stämmer det att det här har pågått i flera veckor utan att ni gjort något?
– När vi har fått kännedom om det här har vi agerat. Vi har agerat i helgen som varit och vi kommer att fortsätta med olika åtgärder tills det här problemet är borta.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.