Politisk kontroll av ordningsvakter tas bort

Publicerad 19 oktober 2021 kl 10.33

Inrikes. Personer med samhälls­kritiska åsikter kan få jobb som ordningsvakter framöver. Det väntas bli följden när kravet på kontroll hos Säkerhetspolisen tas bort.

Gilla artikeln på Facebook

Dagens krav innefattar en kontroll av att ordningsvakter inte finns i Säpos register och det inte heller "i övrigt behandlas uppgifter om sökanden hos Säkerhetspolisen", vilket i praktiken utesluter många från att få jobb.

Regeringen vill nu avskaffa kontrollen av ”medborgerlig pålitlighet, som det heter, för att bli ordningsvakt förutom när man jobbar på skyddsobjekt.

Främst handlar det om vänster- och högerextremister men eftersom kravet handlar om alla som Säpo behandlar uppgifter om öppnar lagtexten även för att stoppa vanliga invandringskritiker och så kallade "incels", som myndigheten numera övervakar enligt egen uppgift.

Transport och Säkerhetsföretagen varnar nu för att nazister som stoppas från att jobba som ordningsvakter på grund av sina åsikter kan få jobb i framtiden.

– Vi får information från Säpo att ett antal personer stoppas varje år, säger Li Jansson på Säkerhetsföretagen, till ETC.

Johanna Westeson, jurist och sakkunnig inom diskrimineringsfrågor på Amnesty säger till ETC att ordningsvakter gör sig skyldiga till rasprofilering och övervåld mot människor med utomeuropeisk bakgrund, och organisationen befarar nu att problemet kan öka.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Sju års fängelse för kebabduon

Efter gisslandramat på Hällbyanstalten. Båda avtjänar redan långa straff för mord.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Kultur

Ilskan: "Ace of Base spelar på flyktinghatar-propaganda-gala". Jenny Berggren på tv-gala till stöd för polska gränssoldater.0 

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0