Professor: Inget tyder på att invandringen någonsin blir lönsam

Publicerad 20 december 2020 kl 10.44

Ekonomi. Att invandringen från tredje världen skulle bli "lönsam på sikt" är ett argument som ofta hörs. Men i själva verket tycks arbetslösheten bland grupperna förbli konstant och situationen riskerar snarare att försämras, enligt Mats Hammarstedt, professor i nationalekonomi.

Gilla artikeln på Facebook

Mats Hammarstedt skriver i en debattartikel i Dagens Industri att resultaten är i princip samstämmiga från de vetenskapliga studier har ägnats åt frågan om invandringens påverkan på Sveriges offentliga finanser:

"Varje år omfördelar den offentliga sektorn resurser från inrikes födda till utrikes födda, och den långa tid det tar för flyktinginvandrare och deras anhöriga att etablera sig på arbetsmarknaden gör att flyktinginvandringen innebär en kostnad för de offentliga finanserna även lång tid efter det att flyktingarna invandrat till Sverige."

Hammarstedt konstaterar att antalet tredje världen-invandrare i Sverige har ökat markant. År 2019 var drygt 230.000 personer i Sverige födda i Afrika och omkring 780.000 födda i länder i Asien och Mellanöstern.

För dessa personer har nivån på arbetslösheten varit nästan exakt samma mellan 2010 och 2019, trots att grupperna under perioden närmast fördubblats i storlek.

Argumentet att ”initialt innebär invandring en nettokostnad för de offentliga finanserna, men på lång sikt leder invandringen till vinster" tycks inte stämma i dagens situation, enligt Mats Hammarstedt.

"[M]ed omfattande invandring och hög arbetslöshet i de grupper som växer i storlek är risken uppenbar att det som brukar benämnas 'lång sikt' aldrig infinner sig för samhället. Istället riskerar problemen att förvärras på sikt eftersom nya människor hela tiden ska integreras och arbetslösheten i de växande grupperna i stort sett är oförändrad", skriver professorn i DI.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Twittrare gripna för manipulationer av marknaden

Tre i södra Sverige anhållna för "pump and dump".. Ska ha spridit haussande aktierekommendationer och sedan sålt vid prisuppgången.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Ekonomi

Svenskarna köpte hus för 327 miljarder 2020

Rekordsiffror igen.. Priserna på fritidshus steg med 10 procent redan innan årsskiftet.0 

Valutareserven töms på dollar helt. "Liksom centralbanken har vi beslutat att reducera investeringarna".0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0