Professor: Inget tyder på att invandringen någonsin blir lönsam

Publicerad 20 december 2020 kl 10.44

Ekonomi. Att invandringen från tredje världen skulle bli "lönsam på sikt" är ett argument som ofta hörs. Men i själva verket tycks arbetslösheten bland grupperna förbli konstant och situationen riskerar snarare att försämras, enligt Mats Hammarstedt, professor i nationalekonomi.

Gilla artikeln på Facebook

Mats Hammarstedt skriver i en debattartikel i Dagens Industri att resultaten är i princip samstämmiga från de vetenskapliga studier har ägnats åt frågan om invandringens påverkan på Sveriges offentliga finanser:

"Varje år omfördelar den offentliga sektorn resurser från inrikes födda till utrikes födda, och den långa tid det tar för flyktinginvandrare och deras anhöriga att etablera sig på arbetsmarknaden gör att flyktinginvandringen innebär en kostnad för de offentliga finanserna även lång tid efter det att flyktingarna invandrat till Sverige."

Hammarstedt konstaterar att antalet tredje världen-invandrare i Sverige har ökat markant. År 2019 var drygt 230.000 personer i Sverige födda i Afrika och omkring 780.000 födda i länder i Asien och Mellanöstern.

För dessa personer har nivån på arbetslösheten varit nästan exakt samma mellan 2010 och 2019, trots att grupperna under perioden närmast fördubblats i storlek.

Argumentet att ”initialt innebär invandring en nettokostnad för de offentliga finanserna, men på lång sikt leder invandringen till vinster" tycks inte stämma i dagens situation, enligt Mats Hammarstedt.

"[M]ed omfattande invandring och hög arbetslöshet i de grupper som växer i storlek är risken uppenbar att det som brukar benämnas 'lång sikt' aldrig infinner sig för samhället. Istället riskerar problemen att förvärras på sikt eftersom nya människor hela tiden ska integreras och arbetslösheten i de växande grupperna i stort sett är oförändrad", skriver professorn i DI.


Coronavaccin
Great Reset

"Great Reset", "Build Back Better"... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Sverigekopplad terror-arab åtalas – körde på "otrogna" MC-förare

Mejade ned tre motorcyklister. Rullade ut bönematta på vägen och bad till Allah efter dådet.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Ekonomi

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0