Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Professorn: "Stäng ner samhället nu"

Publicerad 2 april 2020 kl 10.36

Vetenskap. Sveriges hantering av coronasmittan är inte alls tillräcklig och måste skärpas till omgående. Det säger Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, till Kvartal.

Gilla artikeln på Facebook

Coronasmittan fortsätter sprida sig över landet. I går dog rekordmånga och nu har viruset hittat in på äldreboenden i stora delar av landet – i 90 kommuner – det som Folkhälsomyndighetens så kallade strategi gick ut på att förhindra.

Enligt professor Björn Olsen räcker det inte med Folkhälsomyndighetens åtgärder.

Han undrar vad det är som statsepidemiologen Anders Tegnell vet som andra forskare inte vet.

Enligt Olsen saknas det fortfarande transparens kring varför Sverige valt att inte föra samma tuffa strategi som övriga länder.

Han hävdar att Folkhälsomyndigheten hänvisar till "experter" men inte namnger vilka dessa experter är. Olsen förklarar att andra länder i Europa valt en strategi som han kallar "hammaren och dansen", som innebär hårda åtgärder med bland annat utegångsförbud och stängda restauranger. Detta under en begränsad tid. När viruset sedan är under kontroll kan man testa att öppna samhället och se om smittan kan hållas tyglad. Men i Sverige låter man befolkningen själv bestämma, vilket han anser inte fungerar.

Stänger man ner samhället en kortare tid kommer företag och människor slippa den ovisshet som nu råder och i stället ha något att förhålla sig till.

Att offra äldre och andra utsatta vore också att för alltid ändra våra etiska grundprinciper, säger han. Och hanteras smittan på fel sätt, kan väldigt många miljoner dö över hela världen.

– Det går inte att bara vädja till folks samveten och säga att nu ska vi alla tänka på det ena och det andra. Vi är fortfarande en mängd individualister och det är fortfarande grupper som samlas. Förbjud det – nu – och stäng ner så mycket det bara går. Ge också en tidslinje till företag och andra: vi stänger ner nu under så här många veckor, säger Björn Olsen till Kvartal.

Alternativet är att Folkhälsomyndigheten slutar mörka förklaringen till varför Sverige gör tvärtemot alla andra, enligt professorn.


Hade hunnit flå och stycka djuret när polisen ingrep. Försvaret: "Det är normalt där vi kommer ifrån."0 Plus

Kastade molotovcocktails mot lokalen. Video: Men antirasisterna råkade fångas av övervakningskameran.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Bildt: "Obestritt" varför Estonia sjönk

Dåvarande statsministern hänvisar till den officiella förklaringen. "Gick i för hög fart i extrem sjö och bogvisiret slets av vilket vattenfyllde fartyget."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Studie: Vanlig Alvedon ändrar din personlighet. Ökad riskbenägenhet, lägre empati...0 Plus

Högljudd sång smittar värst. Forskare studerade hur mycket partiklar vi avger när vi sjunger.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0