Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Professorn: "Stäng ner samhället nu"

Publicerad 2 april 2020 kl 10.36

Vetenskap. Sveriges hantering av coronasmittan är inte alls tillräcklig och måste skärpas till omgående. Det säger Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, till Kvartal.

Gilla artikeln på Facebook

Coronasmittan fortsätter sprida sig över landet. I går dog rekordmånga och nu har viruset hittat in på äldreboenden i stora delar av landet – i 90 kommuner – det som Folkhälsomyndighetens så kallade strategi gick ut på att förhindra.

Enligt professor Björn Olsen räcker det inte med Folkhälsomyndighetens åtgärder.

Han undrar vad det är som statsepidemiologen Anders Tegnell vet som andra forskare inte vet.

Enligt Olsen saknas det fortfarande transparens kring varför Sverige valt att inte föra samma tuffa strategi som övriga länder.

Han hävdar att Folkhälsomyndigheten hänvisar till "experter" men inte namnger vilka dessa experter är. Olsen förklarar att andra länder i Europa valt en strategi som han kallar "hammaren och dansen", som innebär hårda åtgärder med bland annat utegångsförbud och stängda restauranger. Detta under en begränsad tid. När viruset sedan är under kontroll kan man testa att öppna samhället och se om smittan kan hållas tyglad. Men i Sverige låter man befolkningen själv bestämma, vilket han anser inte fungerar.

Stänger man ner samhället en kortare tid kommer företag och människor slippa den ovisshet som nu råder och i stället ha något att förhålla sig till.

Att offra äldre och andra utsatta vore också att för alltid ändra våra etiska grundprinciper, säger han. Och hanteras smittan på fel sätt, kan väldigt många miljoner dö över hela världen.

– Det går inte att bara vädja till folks samveten och säga att nu ska vi alla tänka på det ena och det andra. Vi är fortfarande en mängd individualister och det är fortfarande grupper som samlas. Förbjud det – nu – och stäng ner så mycket det bara går. Ge också en tidslinje till företag och andra: vi stänger ner nu under så här många veckor, säger Björn Olsen till Kvartal.

Alternativet är att Folkhälsomyndigheten slutar mörka förklaringen till varför Sverige gör tvärtemot alla andra, enligt professorn.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Konkurs inget hinder under coronayran. Aktien dubblades i värde efter konkursutbrottet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Varning för starka bilder! Bestialiskt rasvåld i amerikanska städer.0 

Vetenskap

Därför drabbas inte barn hårt av viruset. Väldigt få utvecklar allvarliga symtom.0 

Få stockholmare har antikroppar mot covid-19. Hittades endast i 7,3 procent av insamlade blodprover.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus