Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos

Publicerad 20 juli 2021 kl 12.41

Vetenskap. Läkare inom psykiatrin vid Akademiska sjukhuset ser kopplingar mellan psykos och autoimmuna tillstånd orsakade av coronavirus – och manar till ökad medvetenhet.

Gilla artikeln på Facebook

Nya forskningsstudier att SARS-CoV2, som orsakar covidsjukdom, är ett så kallat neurotropiskt virus som kan antända hjärnans autoimmunitet och manifesteras med psykiatriska symtom.

Det uppger Janet Cunningham, specialistläkare inom psykiatri vid Akademiska sjukhuset och forskare vid Uppsala universitet.

– I dessa fall med nya, debuterade och allvarliga psykiatriska tillstånd, har vi dock inte sett tecken till så kallade cytokinstormar i kroppen eller ”hyperaktivering” av immunförsvaret men tydliga tecken till en aktivering av autoimmuna processer. Man har även upptäckt IgG-antikroppar mot Spike-protein i ryggmärgsvätskan i flera av dessa fall, säger Janet Cunningham.

På Akademiska sjukhuset har man under pandemin behandlat en patient som, i samband med covidinfektion, uppvisade livshotande katatoni som är en ovanlig form av psykos. Fallet publicerades nyligen i de välrenommerade tidskriften American Journal of Psychiatry.

Patientens minne raderades
Det yttrade sig bland annat i agitation, desorganiserad beteende och tal, ofrivilliga muskelsammandragningar som lämnade kroppen och armarna styva och problem med att kontrollera kroppens basala funktioner. Autonom instabilitet inkluderade förhöjd temperatur, återkommande episoder av fluktuerande hjärtfrekvens och artärblodtryck, samt korta perioder med sänkt syrgasmättnad.

– Tillståndet raderade flera dagar av patientens minne. Dock kunde personen återhämta sig utan allvarlig hjärnskada tack vare snabb behandling, men det är viktigt att vara medveten om sådana, mer ovanliga neurologiska komplikationer kopplade till ett autoimmunt tillstånd orsakat av coronavirus. Prodromala infektionssymptom, det vill säga symtom under inkubationstiden, några veckor innan de psykiatriska symptomen började, kan ha relevans för diagnostiken även om dessa har varit milda och avtagit, säger Janet Cunningham.


Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Morgan Johansson får kritik för attack mot Ivar Arpi

"Vad har du själv gjort i politiken?" Nu anklagas S-ministern själv för att ha "släppt in halva Afrika och Mellanöstern".0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Skulle bli "en stolt far". Förstod inte alls vad problemet var när polisen dök upp.0 Plus

Mer från Vetenskap

Slår rysk kosmonaut med sju år. Biljett såldes för 28 miljoner dollar.0 

Första svenska resultaten från rymdsonden

"Mycket vackert data av utmärkt kvalitet.". Svenska IRF har byggt delar av sonden Solar Orbiter.0 

Gener styr ålder för sexdebut och familj

Arvsmassan påverkar mer än väntat.. Nu vill forskarna hitta svar om ofrivillig barnlöshet och tonåringars mentala och sexuella hälsa.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0 

"Rasistisk" utställning blev stor succé. Norska konststudenterna jagas av extremvänstern.0