Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos

Publicerad 20 juli 2021 kl 12.41

Vetenskap. Läkare inom psykiatrin vid Akademiska sjukhuset ser kopplingar mellan psykos och autoimmuna tillstånd orsakade av coronavirus – och manar till ökad medvetenhet.

Gilla artikeln på Facebook

Nya forskningsstudier att SARS-CoV2, som orsakar covidsjukdom, är ett så kallat neurotropiskt virus som kan antända hjärnans autoimmunitet och manifesteras med psykiatriska symtom.

Det uppger Janet Cunningham, specialistläkare inom psykiatri vid Akademiska sjukhuset och forskare vid Uppsala universitet.

– I dessa fall med nya, debuterade och allvarliga psykiatriska tillstånd, har vi dock inte sett tecken till så kallade cytokinstormar i kroppen eller ”hyperaktivering” av immunförsvaret men tydliga tecken till en aktivering av autoimmuna processer. Man har även upptäckt IgG-antikroppar mot Spike-protein i ryggmärgsvätskan i flera av dessa fall, säger Janet Cunningham.

På Akademiska sjukhuset har man under pandemin behandlat en patient som, i samband med covidinfektion, uppvisade livshotande katatoni som är en ovanlig form av psykos. Fallet publicerades nyligen i de välrenommerade tidskriften American Journal of Psychiatry.

Patientens minne raderades
Det yttrade sig bland annat i agitation, desorganiserad beteende och tal, ofrivilliga muskelsammandragningar som lämnade kroppen och armarna styva och problem med att kontrollera kroppens basala funktioner. Autonom instabilitet inkluderade förhöjd temperatur, återkommande episoder av fluktuerande hjärtfrekvens och artärblodtryck, samt korta perioder med sänkt syrgasmättnad.

– Tillståndet raderade flera dagar av patientens minne. Dock kunde personen återhämta sig utan allvarlig hjärnskada tack vare snabb behandling, men det är viktigt att vara medveten om sådana, mer ovanliga neurologiska komplikationer kopplade till ett autoimmunt tillstånd orsakat av coronavirus. Prodromala infektionssymptom, det vill säga symtom under inkubationstiden, några veckor innan de psykiatriska symptomen började, kan ha relevans för diagnostiken även om dessa har varit milda och avtagit, säger Janet Cunningham.


Hade afghansex på HVB-hemmet. Den 45-åriga politikern var nämndeman för S i samma tingsrätt som dömer henne.0 Plus

Befolkningsbytet

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fräcka bluffen. Ytterst korrupt beteende, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Nervceller styr hejdlöst supande. Djurförsök visar att liten grupp celler i hjärnan styr.0 

Robothunden Spot utforskar underjorden – och rymden. En av de mest avancerade robotarna som finns.0 

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0