Asylkaoset
Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Regeringen backar efter vänsterkritik – lovar kryphål i ny invandringspolitik

Publicerad 6 april 2016 kl 15.53
Av Mattias Albinsson

Politik. Regeringen backar idag från flera av sina tidigare förslag på åtgärder för att strama åt invandringen till Sverige – efter kritik från vänsterhåll.

Gilla artikeln på Facebook

Sedan tidigare är det känt att regeringen framöver i första hand vill dela ut tillfälliga uppehålls­tillstånd till de asylsökare som kommer till Sverige, istället för de permanenta som delas ut idag. Syftet är att göra Sverige mindre lockande för invandrare att söka sig till för att undvika att asylkaoset förvärras.

Efter vänsterbetonad kritik från bland andra justitiekansler Anna Skarhed har regeringen dock valt att backa på flera punkter. En av förändringarna blir att de tillfälliga uppehållstillstånden för "alternativt skyddsbehövande", det vill säga invandrare som saknar asylskäl, förlängs så att även de ska kunna få bidrag i Sverige.

Kryphål, eller "ventiler", i den nya lagen ska dessutom öppnas upp för så kallade "ensamkommande flyktingbarn" så att fler av dem får stanna i Sverige och flyga hit sina anhöriga. Enligt regeringen ska möjligheten dock bara tillämpas i "vissa särskilda fall".

Det modifierade lagförslaget, som urvattnar den tidigare uppstramning av regelverket som den rödgröna regeringen utlovat, presenterades vid en presskonferens idag av justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Efter pressträffen fick Johansson flera kritiska frågor från de församlade journalisterna.

Bland annat ställdes frågor om vilka garantier det finns för att den nya lagen verkligen kommer minska invandringen och om det inte vore bättre med en permanent uppstramning. Det nuvarande lagförslaget är bara tänkt att gälla i tre års tid.

Johansson konstaterade att Sverige har "den mest liberala lagstiftningen i hela EU" och att det får konsekvenser när man är det land som mest frikostigt delar ut asyl och bidrag.

– Risken är stor att de som kommer till Europa kommer söka sig till Sverige, sade han.

De nya förändringarna har ännu inte godkänts av de borgerliga partierna i Alliansen som det är tänkt att regeringen ska nå en ny migrationspolitisk uppgörelse tillsammans med.


Åtalet mot AFA

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0