Soros och politiken
Imfphoto/CC-BY-NC-ND

George Soros gästar Rosenbad

Publicerad 18 oktober 2012 kl 03.02

Inrikes.Fredrik Reinfeldt bjuder in den vänsterextreme finanskapitalisten George Soros till Rosenbad i veckan.

Gilla artikeln på Facebook

Formellt vill George Soros tala med den svenska regeringen om romernas situation i Europa, och på torsdagen publicerade han en debattartikel i Svenska Dagbladet tillsammans med Erik Ullenhag och Birgitta Ohlsson.

Romernas situation på kontinenten har länge varit ett ämne omgärdat av tystnad, men sedan den internationella finansen hamnat i öppen konflikt med Ungern om dess centralbankssystem, har romernas situation blivit högintressant för västerländska makthavare. Idag betraktar EU romerna som ett viktigt politiskt verktyg och en möjlighet att blanda sig i ungersk och övrig östeuropeisk bidrags- och inrikespolitik med hänvisning till så kallade mänskliga rättigheter.

Fakta George SorosGeorge Soros gjorde sig känd som valutaspekulant under finanskrisen 1992, då han var den drivande kraften bakom Sveriges hevererade fasta växelkurs. Han har gjort sig känd för att utnyttja brister i lagstiftningen som gör det möjligt att påverka valutakurser på ett annat sätt än aktiekurser, bland annat genom utspel i medier. Trots detta dömdes Soros för insiderbrott 2002 i en fransk domstol. Senast 2011 skrev Fria Tider att Europadomstolen hade nekat George Soros prövningstillstånd i ett mål där han hade stämt Frankrike för brott mot de mänskliga rättigheterna.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Kultur

I "Svenska fall" mördas det fortfarande som på farfars tid. Serien har snart slut på lämpliga fall.0