Covid-19 i Sverige
Folkhälso­myndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Regeringen föreslås stoppa evenemang med fler än 500 deltagare

Publicerad 11 mars 2020 kl 16.08

Inrikes. Allmänna sammankomster med mer än 500 personer bör tills vidare inte få hållas. Det skriver Folkhälsomyndigheten i en hemställan till regeringen.

Gilla artikeln på Facebook

Under en presskonferens om coronautbrottet tidigare på onsdagseftermiddagen kunde statsepidemiolog Anders Tegnell inte svara på om Folkhälso­myndigheten skulle rekommendera regeringen att stoppa större sammankomster.

Men strax därefter kommer beskedet att myndigheten nu gör just detta.

Eftersom det finns tecken på att covid-19 sprids i det svenska samhället är det nu läge att, som en tillfällig åtgärd, inte få hålla allmänna samman­komster med mer än 500 personer i Sverige. Det skriver Folkhälsomyndigheten i den hemställan som skickades till regeringen idag.

Syftet med förslaget är enligt myndigheten att förhindra tillfällen då ett stort antal människor kommer från olika delar av landet, och kanske också från omvärlden, och samlas på en och samma plats. Det gäller alltså exempelvis stora idrotts­evenemang, stora konserter, mässor och konferenser.

– Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, och för att vara effektiv så bör åtgärden gälla över hela landet, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälso­myndigheten, i ett uttalande.

Ett sådant beslut från regeringen bör enligt myndigheten omprövas kontinuerligt i samråd med Folkhälso­myndigheten, och inte gälla längre än nödvändigt.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Inrikes

Nästan ingen är fattig i Sverige

I Rumänien har 4 av 10 inte råd med det grundläggande.. EU:s indikationer på fattigdom mäter hur många som har tillgång till internet, äger två par skor, kan ta en veckas semester mm.0 

Vetenskap

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0