Covid-19 i Sverige
Folkhälso­myndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Regeringen föreslås stoppa evenemang med fler än 500 deltagare

Publicerad 11 mars 2020 kl 16.08

Inrikes. Allmänna sammankomster med mer än 500 personer bör tills vidare inte få hållas. Det skriver Folkhälsomyndigheten i en hemställan till regeringen.

Gilla artikeln på Facebook

Under en presskonferens om coronautbrottet tidigare på onsdagseftermiddagen kunde statsepidemiolog Anders Tegnell inte svara på om Folkhälso­myndigheten skulle rekommendera regeringen att stoppa större sammankomster.

Men strax därefter kommer beskedet att myndigheten nu gör just detta.

Eftersom det finns tecken på att covid-19 sprids i det svenska samhället är det nu läge att, som en tillfällig åtgärd, inte få hålla allmänna samman­komster med mer än 500 personer i Sverige. Det skriver Folkhälsomyndigheten i den hemställan som skickades till regeringen idag.

Syftet med förslaget är enligt myndigheten att förhindra tillfällen då ett stort antal människor kommer från olika delar av landet, och kanske också från omvärlden, och samlas på en och samma plats. Det gäller alltså exempelvis stora idrotts­evenemang, stora konserter, mässor och konferenser.

– Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, och för att vara effektiv så bör åtgärden gälla över hela landet, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälso­myndigheten, i ett uttalande.

Ett sådant beslut från regeringen bör enligt myndigheten omprövas kontinuerligt i samråd med Folkhälso­myndigheten, och inte gälla längre än nödvändigt.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0