Regeringen skyller våldet på Systembolaget

Publicerad 16 september 2019 kl 10.00

Inrikes. Socialminister Lena Hallengren (S) sågar Moderaternas förslag om att ha söndagsöppet på Systembolaget. Det kan nämligen ökat våldet i samhället, skriver hon på Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i fredags som Moderaternas partiledning gick ut med att införa söndagsöppet på Systembolaget. Ståndpunkten ska ha tagits fram inför partistämman i oktober, uppgav Sveriges Radio. Enligt partiet handlar det om frihet.

I sociala medier har frågan därefter diskuterats flitigt. Flera framför åsikten att frågan är irrelevant, och att fokus borde ligga på mer akuta samhällsproblem.

Även regeringen i form av socialminister Lena Hallengren (S) är kritisk, eftersom söndagsöppet på Systembolaget skulle skapa ett våldsamt samhälle, menar hon.

"Systembolaget ska hålla en mycket hög servicenivå med ett brett utbud och butiker över hela landet men söndagsöppet riskerar att leda till ett ökat antal våldsbrott och försämrad folkhälsa. Vi är inte beredda att ta den risken", skriver hon på Twitter.

Inlägget har mötts av en flod av kritiska svar.

"De senaste tidens skjutningar kan säkert kopplas till Systembolagets öppettider. Eller inte...", skriver en person.


Ekonominyheter

Larmet: Många svenskar har inte längre råd köpa mat

Hjälporganisationer vittnar om misär på Sveriges gator.. Folk kan inte ens ordna mat på bordet, "varken åt sina barn eller sig själva."0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Forskare hittade uråldrigt liv i Siljans meteoritkrater. Fynden kan användas för att utforska liv på Mars.0 

Svenska kvinnor gavs testosteron – då ökade deras prestation. Manliga könshormonet gav tydlig effekt på unga kvinnor.0 Plus

Kultur

Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar. Crusader Kings anklagas för "fascism" av spelskribenter.0