Estoniakatastrofen

Regeringen svänger? Öppnar för dykningar

Publicerad 14 oktober 2020 kl 18.37

Inrikes. Regeringen kan trots allt komma att gå med på att genomföra nya dykningar vid Estonias vrak, rapporterar Sveriges Radio.

Gilla artikeln på Facebook

Efter fyndet av ett hål på Estonias skrov har den svenska S-regeringen sagt nej till att genomföra nya dykningar vid vraket, med hänvisning till "gravfridsavtalet".

Men nu lämnar statsminister Stefan Lövfen (S) trots allt en öppning för dykningar. Åtminstone om haverikommissionerna "tillsammans kommer fram till" att det behöver göras ytterligare undersökningar av vraket för att reda ut varifrån hålet kommit, skriver SR.

– Det är en svår avvägning att göra. Å ena sidan respekten för kvarlevorna i havet, och naturligtvis att få reda på så mycket som möjligt, säger Stefan Löfven.

Sverige har utsatts för påtryckningar från Estland, vars regering på grund av folkliga krav är angelägen om att så snabbt som möjligt utreda frågan.

Enligt inrikesminister Mikael Damberg kan regeringen nu gå med på att ändra i gravfridslagen och tillåta dykningar – förutsatt att haverikommissionerna bedömer detta som nödvändigt.

– Vi vill ha klarhet i det här, vad som åstadkom hålet i skrovet på Estonia, det är vi skyldiga de anhöriga men också för att skapa trygghet i att vi utreder olyckor på ett seriöst sätt i Sverige, säger han till SR.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fräcka bluffen. Ytterst korrupt beteende, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0