Asylkaoset
FLER: Antalet utvisningar med chartrade plan ska öka, tror inrikesminister Anders Ygeman (S).

Regeringen vill skicka hem 80.000 invandrare

Publicerad 27 januari 2016 kl 21.50

Inrikes. Regeringen förbereder sig just nu på att skicka upp till 80.000 av de invandrare som kom till Sverige förra året hem till tredje världen igen.
 – Jag tror vi får se mer av chartrade flygplan, säger inrikes­minister Anders Ygeman till DI.

Gilla artikeln på Facebook

I planen ingår att polisen kraftigt ska bygga ut gränspolis­verksamheten, som har ansvar för att avvisa och utvisa personer ur landet. Dessutom ska myndigheten öka antalet så kallade inre utlänningskontroller, medan personalstyrkan fördubblas från 1.000 till 2.000 poliser.

Många länder i tredje världen "vägrar" dock att ta emot sina egna medborgare. Regeringen förhandlar därför om återvändande­avtal med bland annat Afghanistan och Marocko. Med Irak finns redan ett avtal, men det används sällan.

I DI lovar regeringen att man ska motverka att illegala invandrare kan försörja sig på svartjobb medan de är i Sverige.

– Det måste bli kännbara konsekvenser för de företag som utnyttjar illegal arbetskraft. Finns det en hyfsad illegal arbetsmarknad kommer incitamenten att stanna i Sverige att vara starka, säger Anders Ygeman till tidningen.

I själva verket försörjer sig illegala invandrare i regel på socialbidrag. Enligt praxis från 2015 har socionomer numera vittgående befogenheter att bevilja bidrag till invandrare som uppehåller sig i landet illegalt. Dessutom har illegala invandrare rätt till fri sjukvård enligt en överenskommelse mellan Miljöpartiet och Fredrik Reinfeldt.

Såvitt gäller bidragen och gratisvården aviserar regeringen inga förändringar över huvud taget.


"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0