Estoniakatastrofen

Regeringens reaktion: Ska "utvärdera" nya Estonia-fyndet

Publicerad 28 september 2020 kl 09.41

Inrikes. Regeringarna i Estland, Finland och Sverige har publicerat ett gemensamt uttalande om de nya fynden i en dokumentärserie på Dplay som visar att Estonia sjönk med ett stort hål i skrovet. Fyndet går emot den officiella förklaringen till varför fartyget sjönk.

Gilla artikeln på Facebook

I morse publicerades unika bilder från en ny dokumentärserie på Discovery Network/Dplay som visar ett stort hål i skrovet på Estonia, som sjönk 1994 och tog 852 liv.

Bara ett par timmar efter artikeln har regeringarna i Sverige, Finland och Estland publicerat ett gemensamt uttalande.

Länderna ska gemensamt utvärdera den nya informationen, står det.

Samtidigt påpekar man dock att man litar på informationen i slutrapporten från 1997, som säger att bogvisiret slets loss av höga vågor och sänkte skeppet.

"Estland, Finland och Sverige har kommit överens om att en verifiering av den nya informationen som presenteras i dokumentären kommer att göras i överensstämmelse med avtalet mellan Republiken Estland, Republiken Finland och Konungariket Sverige om M/S Estonia som undertecknades 1995. Den grundläggande idén med detta avtal är att skydda M/S Estonia som en sista viloplats för katastrofoffer, från alla störande aktiviteter. Våra länder kommer att samarbeta nära i denna fråga och Estland som flaggstat kommer att leda denna process", skriver de tre regeringarna idag.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ahmeds bestialiska skogsvåldtäkt mot 9-åring var mordförsök

"En lycklig slump att barnet inte avled." Hovrätten skärper straffet efter brutal våldtäkt mot skolflicka utanför Norrköping.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0