Riksbanksdirektionen gjorde privata storklipp på egna krispolitiken

Publicerad 26 oktober 2021 kl 14.34

Ekonomi. De sex ledamöterna i Riksbanken har köpt aktier och fonder för 30 miljoner kronor som de i flera fall sedan gynnat genom den egna krispolitiken, skriver SvD Näringsliv i en granskning.

Gilla artikeln på Facebook

Två av Riksbankens direktionsledamöter, Cecilia Skingsley och Anna Breman har investerat stora summor pengar på börsen under pågående kris, samtidigt som de röstat igenom massiva stimulanser. För Bremans del handlar det om fondköp för nästan en halv miljon kronor sedan början av 2020.

I rikbankschefen Stefan Ingves aktieportfölj finns enligt SvD flera företag som gynnats av Riksbankens kontroversiella stödköp av företagsobligationer, som Fria Tider skrivit åtskilligt om. Stödköpen går ut på att Riksbanken lånar ut pengar till storbolag på betydligt mer förmånliga villkor än de som gäller för vanliga företagare, som är hänvisade till banksektorn.

Köpen har varit ett rent bidrag från det allmänna till aktieägarna i bolagen, däribland Ingves själv, och stärkt storbolagens ställning mot mindre konkurrenter, som inte får låna på detta sätt.

Enligt SvD äger både Ingves och Cecilia Skingsley aktier i SCA och Essity, som sålt obligationer till Riksbanken. Ingves har också innehav i andra företag som Riksbanken stödköpt obligationer av, som industriföretagen Sandvik och Assa Abloy.

Före coronakrisen sålde Skingsley plötsligt nästan alla sina fonder, som legat orörda i flera år. Enligt SvD dumpade hon fonder för 2 miljoner kronor, bara ett par veckor innan det inledande kursraset när coronakrisen slog till.

Cecilia Skingsley och hennes riksbanksdirektion sjösatte därefter ett historiskt räddningspaket för att stötta börsen, och Skingsley köpte tillbaka samma fonder för en halv miljon kronor.

Varken Ingves, Skingsleys eller Bremans värdepappershandel bryter enligt SvD mot riksbankslagen, även om Anna Breman uppges ha brutit mot lagen genom att rapportera ändringar av sina innehav för sent.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Vaccinet kan vara 40 gånger mindre effektivt mot omikron

Dystra siffror i första studie. Samtidigt visar forskare på "stark korrelation" mellan förekomsten av resistenta mutationer och hur stor andel av befolkningen som är vaccinerad.0 

Ekonominyheter

Swish låg nere fjärde dagen i rad

Problem hos SEB på fredag, lördag och söndag.. På måndagen drabbades Swish återigen av problem – hos samtliga banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Ekonomi

Kultur

Ilskan: "Ace of Base spelar på flyktinghatar-propaganda-gala". Jenny Berggren på tv-gala till stöd för polska gränssoldater.0 

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0