Covid-19 i Sverige
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Risknivån för allmän spridning av corona-viruset i Sverige höjs

Publicerad 2 mars 2020 kl 14.00

Inrikes. Risken för allmän spridning av det dödliga coronaviruset är inte längre låg, utan måttlig, enligt Folkhälsomyndighetens nya bedömning.

Gilla artikeln på Facebook

I mitten av januari hävdade Folkhälsomyndigheten att risken för att corona-viruset över huvud taget skulle sprida sig till Sverige var "mycket låg".

Men smittan kom inte bara hit utan antalet fall har ökat och ökat.

Nu är siffran uppe i 14 bekräftade fall.

– Det är mycket möjligt att vi upptäcker fall i Sverige där personer smittats utomlands. Samtidigt bedömer vi att risken för allmän spridning i Sverige är låg. Inom hälso- och sjukvården finns det etablerade rutiner för att provta och hantera de fall som upptäcks, sade statsepidemiolog Anders Wallensten förra veckan.

Folkhälsomyndigheten har tidigare inte heller velat stoppa flygplan från svårt drabbade områden som Iran. Det vore inte en "effektiv" åtgärd, har det sagts. Generella hälsokontroller har inte införts vid flygplatser och så sent som på måndagsmorgonen sade myndigheten att barn ska gå till skolan, även om de varit på sportlov i drabbade länder. Andra länder har stängt gränser och skolor.

Men senare på måndagen säger plötsligt Folkhälsomyndigheten att direktflyg från Iran bör stoppas. Problemet är att resenärer därifrån redan tagit smittan till Sverige, vilket myndigheten får hård kritik för i sociala medier för att den inte stoppade.

Folkhälsomyndigheten påpekar att Iran inte har kontroll över situationen, vilket dock stod klart redan förra veckan genom en mängd nyhetsrapportering från landet.

Dessutom höjer Folkhälsomyndigheten risken för allmän spridning av coronaviruset i landet från "låg" till "måttlig", enligt TT. Myndigheten bedömer också risken för att svenska medborgare ska smittas av så kallade importfall nu är "mycket hög" i stället för som tidigare "hög".

– Vi räknar med att svenska medborgare kommer smittas, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff.

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0