Rånmordet i Sundbyberg

Rymling får 13 års fängelse för mordet på Joakim Forsberg

Publicerad 25 maj 2021 kl 12.28

Inrikes. Mikolaj Kowalew, 19, mördade sjubarnspappan Joakim Forsberg, 45, vid en bankomat i Rissne medan han var på rymmen från rättspsyk, där han satt efter att ha begått ett skolmord. Nu döms han till 13 års fängelse.

Dela artikeln

Mordet begicks vid en bankomat i Rissne den 2 januari i år. Kowalew har hävdat att han inte hade uppsåt att döda Forsberg men har i övrigt i stort sett erkänt brottsligheten.

Solna tingsrätt finner att tre hugg som han utdelade under rånförsöket var så kraftiga och uppenbart riktade mot bröstkorgen att det måste stått klart för honom att det fanns en risk för att Forsberg skulle dö.

Mot bakgrund av våldets karaktär och 19-åringens "aggressiva och upprörda sinnesstämning vid gärningen" är det enligt domstolen ställt utom rimligt tvivel att han också varit likgiltig inför att sjubarnspappan skulle dö. Mikolaj Kowalew har således haft ett så kallat likgiltighetsuppsåt till mord.

Straffvärdet för den samlade brottsligheten uppgår enligt tingsrätten till fängelse i 17 år. Brotten begicks någon månad innan Mikolaj Kowalew skulle fylla 20 år och hänsyn tas till hans ålder. Det straff som därför kan mätas ut blir 13 års fängelse, enligt domstolen.

I en rättspsykiatrisk undersökning bedömdes att Kowalew begick mordet under påverkan av en allvarlig psykisk störning, att han lider av en allvarlig psykisk störning samt att det finns förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård. Tingsrätten inhämtade dock ett yttrande från Rättsliga rådet, som kom till motsatt slutsats, det vill säga att det inte finns förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård.

­– Mot bakgrund av att det fanns en viss tveksamhet i den rättspsykiatriska undersökningen och då Rättsliga rådet var enigt i sin bedömning anser tingsrätten att den rätta påföljden i detta fall är fängelse, säger Patrik Skogh, rådman.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

USA:s inflation fortsätter öka – mer än väntat

Vänder uppåt igen.. Börserna faller och förväntningarna på räntesänkningar minskar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Vetenskap

Mystisk mask med jätteögon har högupplyst syn. Forskare fascineras av upptäckten.0 

Licensjakt på säl hotar stammens överlevnad i Östersjön. Beviljades efter klagomål från fiskerinäringen.0 

Kultur

Dolph Lundgren till svenskarna: "Vakna, vikingar!". Hollywoodstjärnan rasar mot låga straffen för våldtäktsmän.0 

Kommenterar "stora tuttar" – då blir programledaren vansinnig. Feministkaoset i "Bachelorette Sverige".0