Rånmordet i Sundbyberg

Rymling får 13 års fängelse för mordet på Joakim Forsberg

Publicerad 25 maj 2021 kl 12.28

Inrikes. Mikolaj Kowalew, 19, mördade sjubarnspappan Joakim Forsberg, 45, vid en bankomat i Rissne medan han var på rymmen från rättspsyk, där han satt efter att ha begått ett skolmord. Nu döms han till 13 års fängelse.

Gilla artikeln på Facebook

Mordet begicks vid en bankomat i Rissne den 2 januari i år. Kowalew har hävdat att han inte hade uppsåt att döda Forsberg men har i övrigt i stort sett erkänt brottsligheten.

Solna tingsrätt finner att tre hugg som han utdelade under rånförsöket var så kraftiga och uppenbart riktade mot bröstkorgen att det måste stått klart för honom att det fanns en risk för att Forsberg skulle dö.

Mot bakgrund av våldets karaktär och 19-åringens "aggressiva och upprörda sinnesstämning vid gärningen" är det enligt domstolen ställt utom rimligt tvivel att han också varit likgiltig inför att sjubarnspappan skulle dö. Mikolaj Kowalew har således haft ett så kallat likgiltighetsuppsåt till mord.

Straffvärdet för den samlade brottsligheten uppgår enligt tingsrätten till fängelse i 17 år. Brotten begicks någon månad innan Mikolaj Kowalew skulle fylla 20 år och hänsyn tas till hans ålder. Det straff som därför kan mätas ut blir 13 års fängelse, enligt domstolen.

I en rättspsykiatrisk undersökning bedömdes att Kowalew begick mordet under påverkan av en allvarlig psykisk störning, att han lider av en allvarlig psykisk störning samt att det finns förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård. Tingsrätten inhämtade dock ett yttrande från Rättsliga rådet, som kom till motsatt slutsats, det vill säga att det inte finns förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård.

­– Mot bakgrund av att det fanns en viss tveksamhet i den rättspsykiatriska undersökningen och då Rättsliga rådet var enigt i sin bedömning anser tingsrätten att den rätta påföljden i detta fall är fängelse, säger Patrik Skogh, rådman.


Nyheter från förstasidan

"Mirakel" krävs för att rädda Löfven

I princip klart att regeringen faller. Nu jobbar han helg för att hinna bevilja bidrag till alla viktiga särintressen innan befogenheterna avskaffas på måndag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0 

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0