Spänningarna i Europa
Amerikanska soldater i Natoövning där även Ukraina deltog

Ryssar fruktar krig med Ukraina

Publicerad 3 februari 2015 kl 20.44

Utrikes. En omfattande opinionsundersökning visar att ett ökande antal ryska medborgare är pessimistiska till att situationen i Ukraina ska förbättras och att allt fler oroar sig för ett framtida krig.

Gilla artikeln på Facebook

Hälften av alla ryska medborgare betraktar händelserna i sydöstra Ukraina som ett inbördeskrig och allt fler fruktar militär konfrontation mellan Kiev och Moskva, visar en nyligen gjord opinionsundersökning.

Det är opinionsinstitutet VTSIOM som har släppt resultaten från sin senaste undersökning där de har intervjuat ryssar om hur de ser på händelserna i Ukraina. Hälften av alla tillfrågade uppger att de betraktar den spända relationen mellan den Kiev-lojala militären och de självutnämnda republikerna Donetsk och Luhansk som ett inbördeskrig. Av de tillfrågade är det 17 procent som beskriver händelserna i termer av "terror och folkmord" utan att gå närmare in på vilken sida i konflikten de åsyftar och ytterligare 17 procent beskriver den rådande situationen som "anarki och banditvälde".

Den allmänna uppfattningen i Ryssland är att situationen i grannlandet har försämrats. Hela 63 procent av de tillfrågade uppger att de tycker sig se spänningarna öka, till skillnad från de 38 procent som gav samma svar på frågan under oktober förra året. Andelen som betraktar situationen som stabil har halverats från 50 procent i oktober till 25 procent. Så få som 4 procent av ryssarna uppger att de ser tecken på att fredsprocessen står i utsikt att förbättras.  

Hela 26 procent av de tillfrågade tror istället att sannolikheten för fullskaligt krig mellan Ryssland och Ukraina är väldigt hög, till skillnad från de 17 procent som var av den åsikten i oktober förra året. Dock uppger 33 procent av de tillfrågade att den ser risken för en sådan händelseutveckling som väldigt låg och 21 procent menar att risken är obefintlig. Dryga 10 procent menar att upptrappningen redan har börjat.

Enligt VTSIOM har det allmänna intresset för händelserna i Ukraina kontinuerligt ökat och det är allt fler som frekvent följer med i nyhetsrapporteringarna i förhållande till hur det såg ut under förra året. Opinionsinstitutets chef, Valery Fyodorov, ger som förklaring till det ökade intresset att fredsuppgörelsen mellan Kiev och federalisterna under de senaste veckorna utgått till förmån för en upptrappning av konflikten.

RT uppger att den politiska experten Aleksey Mukhin förklarar allmänhetens ökade förväntningar på militär aggression med Ukrainska propagandauttalanden om att kriget redan har börjat såväl som att det ukrainska parlamentet fattat beslut om att peka ut Ryssland som konfliktens aggressiva part.

Förra veckan uttalade sig den högt uppsatte ryske tjänstemannen, Sergej Ivanov, till pressen att Ukrainas agerande ligger i linje med USA:s intressen och utgör ett stort problem för Ryssland. 

– Det ligger i Rysslands intresse att Ukraina är en vänligt sinnad, självständig stat som kan svara för sina egna behov. Situationen som den ser ut idag är anledning till stor oro för oss. Ett fattigt, okontrollerbart, rättsligt oförmöget och insolvent Ukraina är ett stort problem för Ryssland, sade Ivanov. 


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Vetenskap

Historisk tillfällighet slog ut elbilen. Biltyperna konkurrerade om herraväldet redan från start.0 Plus

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0