Spänningarna i Europa
Rysslands president Vladimir Putin och den ryske utrikesministern Sergei Lavrov.

Ryssland varnar för ukrainskt Nato-medlemskap

Publicerad 26 december 2014 kl 10.48

Utrikes. Den ryske utrikesministern Sergei Lavrov kritiserar i skarpa ordalag Ukrainas strävan efter att gå med i militäralliansen Nato.

Gilla artikeln på Facebook

Bakgrunden är ett beslut i det ukrainska parlamentet denna vecka om att landet inte längre behöver förhålla sig neutralt i relation till Ryssland och USA, skriver Reuters.

– Själva tanken på Ukrainas ansträngningar för att gå med i Nato är farliga, inte bara för det ukrainska folket eftersom det inte råder någon enighet i frågan, det är farligt för den europeiska säkerheten, sade Lavrov i ett TV-tal.

Ukraina har en lång landgräns mot Ryssland och ingick under kalla krigets dagar i Sovjetunionen och dessförinnan i det ryska imperiet. Den omstridda krimhalvön återannekterades av Ryssland tidigare i år efter att ha administrerats av Ukraina sedan 1954.

Krimhalvön har historiskt utgjort en del av Ryssland sedan Katarina den storas dagar efter att det muslimska krimkhanatet, en utpost av det Ottomanska väldet, besegrades under 1700-talet.

Att Nato nu eventuellt expanderar sin militärallians in på historiskt ryska landområden, med en stor andel rysktalande befolkning, retar därför upp den ryska regeringen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Svenska kvinnor mördade mer än män. Sensationell ny forskning om 1800-talets våld.0 Plus

En av världens snabbaste superdatorer byggs i Linköping. Ska göra Sverige ledande inom AI.0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0