Sverigedemokraterna

S ger upp – SD tar över makten i Bjuv

Publicerad 13 december 2019 kl 15.24

Inrikes. Socialdemokraterna ger nu upp sitt minoritetsstyre i skånska Bjuv. I stället tar Sverigedemokraterna över. Därmed blir Bjuv den sjätte kommunen i landet som styrs av SD.

Gilla artikeln på Facebook

Sverigedemokraterna väntas nu ta över makten i skånska Bjuv efter årsskiftet. Bakgrunden är att det S-ledda minoritetsstyret i kommunen gång på gång misslyckats med att få igenom sin politik.

– Under sommaren och hösten har vi förlorat fem viktiga frågor till Sverigedemokraterna och Moderaterna, säger Stefan Svalö, ordförande i Bjuvs Arbetarekommun, till P4 Malmöhus.

Senast var det Sverigedemokraternas budget som röstades igenom med hjälp av Moderaterna.

"Genom att rösta på Sverigedemokraternas budget har Moderaterna i praktiken gjort sig till deras stödparti. Därmed uppstår en ny majoritet i kommunfullmäktige. Så ser verkligheten ut och det förhåller vi oss till. Det är med tunga hjärtan som vi lämnar ordförande- och vice ordförandeposter, men vår lojalitet är i första hand med våra väljare. Till dem är vårt besked: Kan vi inte genomföra den politik vi lovat er att driva som kommunstyre, då måste vi istället kämpa för er i opposition", skriver Svalö på Facebook.

Sedan valet 2018 har kommunen styrts av S, C, KD och L. Men nu säger sig SD vara beredda att ta över.

– Det stora var att Sverigedemokraternas budget blev kommunens budget 2020, säger SD:s gruppledare i Bjuv, Mikael Henrysson, om det senaste kommunfullmäktigemötet.

Till Sveriges Radio förklarar Henrysson att SD bland annat kommer bygga mer och få gång infrastrukturen. Han menar att kommunen "stått stilla" under Socialdemokraternas styre.

I riksdagsvalet 2018 fick SD 38,4 procent av rösterna i Bjuv. I kommunvalet fick man 33,4 procent.


Bland varsomhelstare och någonstansare. Joakim Andersen om den globala klassens lågintensiva krig mot sina undersåtar.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Dyrare än någonsin bygga hus i Sverige

Kostnaderna steg 2,9 procent 2019.. Nu ökar Sverige försprånget – är redan dyrast i EU.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Vetenskap

Svenska forskare kan ha hittat fungerande botemedel mot fetma – utan biverkningar. Kan reglera hur mycket och hur snabbt maten bryts ner.0 Plus

Folkslag bär på unika gener från förhistorisk apmänniska. Spår av utdöda arten dröjer sig kvar – mitt i tredje världen.0 Plus

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0