Sverigedemokraterna

S ger upp – SD tar över makten i Bjuv

Publicerad 13 december 2019 kl 15.24

Inrikes. Socialdemokraterna ger nu upp sitt minoritetsstyre i skånska Bjuv. I stället tar Sverigedemokraterna över. Därmed blir Bjuv den sjätte kommunen i landet som styrs av SD.

Gilla artikeln på Facebook

Sverigedemokraterna väntas nu ta över makten i skånska Bjuv efter årsskiftet. Bakgrunden är att det S-ledda minoritetsstyret i kommunen gång på gång misslyckats med att få igenom sin politik.

– Under sommaren och hösten har vi förlorat fem viktiga frågor till Sverigedemokraterna och Moderaterna, säger Stefan Svalö, ordförande i Bjuvs Arbetarekommun, till P4 Malmöhus.

Senast var det Sverigedemokraternas budget som röstades igenom med hjälp av Moderaterna.

"Genom att rösta på Sverigedemokraternas budget har Moderaterna i praktiken gjort sig till deras stödparti. Därmed uppstår en ny majoritet i kommunfullmäktige. Så ser verkligheten ut och det förhåller vi oss till. Det är med tunga hjärtan som vi lämnar ordförande- och vice ordförandeposter, men vår lojalitet är i första hand med våra väljare. Till dem är vårt besked: Kan vi inte genomföra den politik vi lovat er att driva som kommunstyre, då måste vi istället kämpa för er i opposition", skriver Svalö på Facebook.

Sedan valet 2018 har kommunen styrts av S, C, KD och L. Men nu säger sig SD vara beredda att ta över.

– Det stora var att Sverigedemokraternas budget blev kommunens budget 2020, säger SD:s gruppledare i Bjuv, Mikael Henrysson, om det senaste kommunfullmäktigemötet.

Till Sveriges Radio förklarar Henrysson att SD bland annat kommer bygga mer och få gång infrastrukturen. Han menar att kommunen "stått stilla" under Socialdemokraternas styre.

I riksdagsvalet 2018 fick SD 38,4 procent av rösterna i Bjuv. I kommunvalet fick man 33,4 procent.


Kolumn. Klas Blom om en utveckling som kan ge banker och statsmakt oinskränkt kontroll över medborgarna.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0