Anna Ekström.

Så ska regeringen förbjuda religiösa friskolor – förutom judiska

Publicerad 5 juni 2019 kl 07.21

Utrikes. Regeringen vill stoppa all framtida etablering av nya kristna, muslimska och (nästan) alla andra religiösa friskolor. Den nya utredningen är en konsevens av januari­överens­kom­melsen med Centerpartiet och Liberalerna.

Gilla artikeln på Facebook

Regeringen har nu beslutat om ett tilläggsdirektiv till den upp­märk­sammade utredningen om konfes­sionella inslag i skolväsendet.

Den särskilda utredaren Lars Arrhenius ska enligt det utvidgade uppdraget lämna förslag för att ett totalt etableringsstopp för fristående grund- och gymnasieskolor med konfessionell inriktning ska kunna införas.

– De senaste åren har vi sett exempel på skolor som i religionens namn separerar flickor och pojkar, knappt undervisar om sex- och samlevnad och jämställer evolutionen med religiösa skapelsemyter. Det är fullkomligt oacceptabelt. Nu tar regeringen de första stegen mot att stoppa nya religiösa friskolor, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) i ett uttalande.

Etableringsstoppet ska innebära att möjligheten att starta nya fristående skolor med konfessionell inriktning tas bort. Befintliga skolor med konfessionell inriktning ska dock få finnas kvar, men för dem ska regelverket "förtydligas".

– I den svenska skolan ska varje elev vara fri att forma sin egen uppfattning och framtid. Inte ett enda barn ska tvingas delta i konfessionella inslag eller nekas undervisning om exempelvis evolutionsläran eller sex- och samlevnad. Det är en fråga om att försvara själva grunden för skolan – att fokus ska vara på kunskap och bildning, inte religiös fostran, säger Anna Ekström.

Det finns dock ett undantag. Judiska skolor ska undantas förbudet, förklarade civilminister Ardalan Shekarabi (S) i samband med att förslaget presenterades för drygt ett år sedan och kritiserades av Judiska centralrådet.

– Det finns särskilda regler för de minoriteter vi har i Sverige. Den judiska minoriteten skyddas i den lagstiftningen och det innebär att de kommer att kunna behålla sin struktur med särskilda utbildningar, sade Shekarabi till Aftonbladet.

Uppdraget ska redovisas senast den 19 december 2019 och bygger på överenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna – det så kallade januariavtalet.


Ekonominyheter

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Familj får 100.000 kronor efter unikt myntfynd på tomten. Skånska familjen fann över 20 mynt som är 300 år gamla.0 Plus

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0