Henrik Schyffert
Henrik Schyffert är en känd svensk komiker.

Henrik Schyffert i invandringspolitiskt utspel på Facebook

Publicerad 6 februari 2015 kl 13.13

Radio & TV. Komikern Henrik Schyffert gjorde igår kväll ett uppmärksammat invandringspolitiskt utspel på sin Facebooksida.

Gilla artikeln på Facebook

Bland annat försöker sig Schyffert på ett resonemang om hur mycket invandringen kostar Sverige.

"Enligt imigrationsverkat kostar de 6 miljarder kronor det första åren. För att vara resonabla här så dubblar vi det.. oförutsedda kostnader nån tappar nån plomb eller priset på snus stiger…vi säger 12 miljarder. Är va fan... Eftersom jag vet att trollen där ute nu kommer att skrika att det stämmer inte så tjugodubblar vi det! Vi säger att det kostar 120 miljarder per år! ", skriver han i sitt Facebookinlägg.

Därefter hävdar Schyffert att det bara blir 12.000 kronor per person, räknat på tio miljoner svenskar, och tycker att det inte är så mycket pengar att bråka om. Han frågar sig retoriskt vad alla invandringskritiker planerat att göra med pengarna de kunnat sparat in på invandringen – att många svenskar har stora lån och knaper ekonomi tycks ha gått den 46-årige komikern helt förbi.

"Skulle ni blåsa allt på en vecka i Fuengirola och kommer hem rödbruna och bakisplufsiga? Stå nöjda på Skavsta och vänta på väskorna med det trygga klirret ifrån taxfreepåsarna som enda ljudkuliss och tryggt veta att inga jävla 6-åringar med bortsprängda armar kommer från Arabien och snor de här stålarna från er för nu har ni gjort av med dom!", frågar han sig.

Schyffert redogör däremot aldrig för var han hämtat sina siffror eller uppskattningar ifrån. Regeringens ramanslag för invandringen 2015 är drygt 17,4 miljarder kronor, vilket utgör en mindre andel av invandringens totalkostnad. Ekonomen Jan Tullberg kom förra våren fram till att den totala samhällskostnaden för invandringen är 250 miljarder kronor per år.

Schyfferts utspel har sedan igår både hyllats och kritiserats av tusentals svenskar. Många påpekar att det är lätt för Schyffert att ha de åsikter han har då han själv har det gott ekonomiskt ställt och bor långt ifrån problemen i samhället.


Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Problemet med vårt etablissemang är inte i första hand inkompetensen – utan mesigheten.0 

Vetenskap

Nyupptäckta motiv på hällmålning avslöjar sjöfart på stenåldern. Forskarna upptäckte bilderna med hjälp av ny teknik.0 

Studie: Somaliers IQ ännu lägre än man tidigare trott. Forskare bestämde sig för att undersöka frågan grundligt.0 Plus

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0