Sverigedemokraterna
Arkivbild.

SD inleder socialkonservativt samarbete med nordiska systerpartier

Publicerad 3 augusti 2017 kl 18.53

Inrikes. Sverigedemokraterna har inlett ett nytt gruppsamarbete med likasinnade partier inom Nordiska rådet, meddelar partiet i ett pressmeddelande på torsdagen.
– Det här är helt klart ett stort steg framåt för den Socialkonservativa rörelsen i Norden, säger SD:s gruppledare i Nordiska rådet Aron Emilsson.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i den mellanstatliga samarbetsorganisationen Nordiska rådet som SD inleder ett nytt samarbete med sina systerpartier Dansk Folkeparti i Danmark och Sannfinnländarna i Finland.

Nordiska rådet är en parlamentarikerförsamling som består av 87 ledamöter som representerar de fem nordiska länderna och de tre självstyrande områdena Grönland, Färöarna och Åland. Rådsmedlemmarna kommer från ländernas olika parlament nominerade av respektive parti.

"Vi sätter stort värde på det nordiska samarbetet och vill se ett fördjupat sådant, det är därför med glädje och framtidstro som vi kan meddela att SD, DF och Sannfinländarna nu håller ett gemensamt sommarmöte den 2-4 aug för att knyta närmare kontakter och formera ett partigruppsamarbete inom Nordiska rådet", skriver SD.

– Våra partier skiljer sig lite åt, vilket går hand i hand med att våra länder skiljer sig lite åt och har sin unika prägel. Samtidigt delar vi kultur, värderingar och samhällssystem och är tillsammans fast beslutna att arbeta för att föra dessa värden och ett starkt och stabilt nordiskt samarbete vidare in i framtiden, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Aron Emilsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Nordiska rådet, ser samarbetet som en stor framgång för den socialdemokratiska politiken i Norden.

– Vi har under lång tid haft goda och konstruktiva samtal med våra parlamentarikerkolleger i våra systerpartier inom ramen för Nordiska rådet och verkat för ett närmare samarbete, så att nu ta steget och diskutera gemensamma utgångspunkter och formera en gemensam partigrupp är ett naturligt och mycket välkommet steg framåt, Nordens sak är vår, säger han.

– I detalj hur våra politiska utgångspunkter kommer att se ut och hur vi kommer att fördela poster etc. är något vi får återkomma till, men det här är helt klart ett stort steg framåt för den Socialkonservativa rörelsen i Norden.


Nyheter från förstasidan

Israels förre ledare fotad hos Epstein – med unga kvinnor

Kamouflerad Ehud Barak togs på bar gärning utanför lyxhuset. Har också tagit emot tiotals miljoner i investeringar från pedofilbankiren.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0