Bankernas utrensningar

SD kräver svar om bankutrensningar

Publicerad 18 januari 2021 kl 11.43

Inrikes. Sverigedemokraternas Björn Söder kräver nu åtgärder av regeringen för att stoppa banker från att stänga ned bankkonton tillhörande invandringskritiker i Sverige. Enligt Söder försöker bankerna "stoppa oppositionella och regimkritiker från att öppna bankkonton".

Gilla artikeln på Facebook

Det är Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder som nu kräver svar av regeringen och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) kring frågan om banker som stänger konton för oppositionella.

I Samnytts "Kommuniké" berättar han att detta egentligen pågått länge, att det var något Sverigedemokraterna upplevde tidigt när de försökte öppna bankkonton.

Han jämför bankernas beteende med nätjättarnas nedstängningar av högerröster på internet.

– Vi blev nekade av många banker att öppna konton, säger han. Det måste finnas en kontrollmekanism så att detta inte utnyttjas på samma sätt som det nätjättarna nu håller på med.

Idag lyfter han även frågan i riksdagen, något Samnytt var först att uppmärksamma.

Så här skriver Björn Söder till Per Bolund:

"I kölvattnet av techjättarnas nedsläckningar på de sociala plattformarna av konservativa politiker och röster för att hindra dessa att nå ut, har bankerna börjat vidta likande åtgärder för att stoppa oppositionella och regimkritiker från att öppna bankkonton. Vissa banker har även stängt ned konton. Detta trots, precis som i fallen med techjättarnas inskränkningar av yttrandefriheten, att personer och företag håller sig inom lagen.

Bankerna använder sig av olika ursäkter, som att man vill hindra penningtvätt och att man ska ha god kundkännedom, men det är uppenbart att dessa argument i flertal fall är rena svepskäl till att försöka stoppa människor och företag från att bedriva opinionsbildande verksamhet. Situationen med både techjättarnas och bankernas ageranden börjar allt mer påminna om samhällen som vi brukar känna igen från totalitära och odemokratiska länder, främmande från vårt Sverige. [..]

Det är uppenbart att yttrandefriheten och demokratin i Sverige nu är allvarligt utsatt från olika håll och det pågår ett intensivt arbete för att tysta oliktänkande. Av denna anledning vill jag fråga statsrådet Per Bolund: Vad gör statsrådet för att säkra att EU:s bankdirektiv efterlevs och att inte bankerna tillåts göra politiska överväganden för att hindra kunder på politisk grund?"

Detta är en "angelägen fråga", påpekar Söder på Twitter.

Tidigare i januari krävde SD-politikern även svar av justitieminister Morgan Johansson (S) angående åtgärder mot nätjättarnas blockeringar av invandringskritiker i sociala medier.

"Avser ministern att vidta några lagstiftningsåtgärder, likt Storbritannien och Polen, för att skydda yttrandefriheten på internet?", undrar han.


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur