Maktstriden i SD

SD-ledningen misslyckades åter ta över SDU

Publicerad 1 juli 2015 kl 00.34

Politik. Mattias Karlssons planer på att ta över makten i ungdomsförbundet SDU misslyckades traditionsenligt på tisdagen, när SD-ledningens ordförandekandidat Viktor Carlson plötsligt försvann från Almedalsveckan och meddelade att han hastigt drar tillbaka sin kandidatur.

Gilla artikeln på Facebook

Det är tredje gången som Mattias Karlsson och hans SD-ledning misslyckas med att ta över makten i ungdomsförbundet.

Fortfarande är det oklart vad som fick den unge ordförande­kandidaten att under Sven-Otto Littorin-liknande former plötsligt lämna Almedalen och ställa in sina planer på att kandidera för Mattias Karlssons räkning. Under den senaste maktstriden i SDU avslöjades det dock i sista stund att en ledande nationalist i SD-ledningens styrelseförslag just hade dömts för grov misshandel efter att ha attackerat en person med järnrör, vilket fick honom att hastigt överge sina planer på en styrelseplats i SDU. 

Enligt vänsterextrema Expo betyder avhoppet den här gången att Kasselstrandfalangen i praktiken redan har vunnit årets maktstrid. Den kandidat som Gustav Kasselstrand vill se som sin efterträdare, juristen Jessica Ohlsson, blir därmed med största sannolikhet ny SDU-ordförande i höst.

Tobias Andersson, som var vice ordförande i SD-ledningens styrelseförslag fram till idag, säger nu till Expo att han inte stöder Ohlsson men att han inte själv tänker kandidera till ordförandeposten.

– Ska jag nu efter det här lansera mig själv? Det vore patetiskt, säger han.

Gustav Kasselstrand kommer nu att ge Ohlsson hjälp och råd även när han lämnat ungdomsförbundet, skriver Expo. När Kasselstrand fyllt 30 år har han passerat åldersgränsen för SDU. Samtidigt är han utesluten ur Sverigedemokraterna, efter att i våras ha blivit föremål för partiets hårt kritiserade massutrensningar av Mattias Karlssons interna kritiker.

Vet du mer om avhoppet eller orsakerna bakom? Kontakta Fria Tider.


Hade afghansex på HVB-hemmet. Den 45-åriga politikern var nämndeman för S i samma tingsrätt som dömer henne.0 Plus

Befolkningsbytet

Ekonominyheter

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Cambridge-studie: Adopterade mår sämst. Men även invandrarna från tredje världen uppvisar höga nivåer av psykisk sjukdom under bosättningen i Sverige.0 

Vetenskap

Invandrare har 13,4 punkter lägre IQ än svenskar. Så snabbt sjunker Sveriges intelligens när vi byts ut.0 

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0