IQ-åtalet mot Bertil Malmberg
Bertil Malmberg.

SD-politiker döms för att ha hänvisat till vetenskaplig studie

Publicerad 7 oktober 2021 kl 17.01

Lag & Rätt. Regionpolitikern Bertil Malmberg (SD) dömdes idag av Nyköpings tingsrätt för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp. Anledningen är att han hänvisat till forskning om att sydsudaneser har låg IQ. Nu får Malmberg böta 24.000 kronor.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i ett anförande Sörmlands regionfullmäktige den 27 april i år som Bertil Malmberg nämnde den vetenskapliga forskningen.

– Under året har Migrationsverket i sin brist på vishet placerat ett antal sydsudanesiska kvotflyktingar i Sörmland. Det hör till saken att befolkningen där är bland de folkslag som har lägst intelligens i hela världen, vilket är väl belagt i forskning, sade han.

Fria Tider hade i januari skrivit om den aktuella forskningen i en uppmärksammad artikel. Studien visade att sydsudaneser har en knappt mätbar genomsnittlig IQ under 55.

När Bertil Malmberg nämnde sydsudaneserna i regionfullmäktige blev han snabbt avbruten av ordförande Tomas Borin (VFP). Sedan blev han polisanmäld av socialdemokraten Christine Gilljam.

Chefsåklagare Robert Eriksson valde i somras att gå vidare med ett åtal mot SD-politikern. I en kommentar till Fria Tider förklarade Eriksson att det inte spelar någon roll om det Malmberg sade har stöd i forskningen eller inte. Det är ändå åsiktsbrott.

Nyköpings tingsrätt har idag dömt Bertil Malmberg för hets mot folkgrupp, skriver SVT Nyheter Sörmland.

Tingsrätten anser att SD-politikerns uttalande var "nedsättande" och att han pekat ut en specifik folkgrupp som "mindre värd". Det är "svårt att tolka uttalandet på annat sätt än att den utpekade folkgruppen skulle vara mindre värd än andra folkgrupper", skriver domstolen.

Bertil Malmberg döms till villkorlig dom och att betala 40 dagsböter om 600 kronor.

Malmberg har fått allt annat än stöd från sitt eget parti i samband med händelsen. SD:s distriktsordförande Anton Berglund uppmanade omedelbart efter incidenten i regionfullmäktige Bertil Malmberg att lämna alla sina uppdrag för partiet, skrev P4 Sörmland då. Att beskriva sydsudanesers låga IQ var enligt Berglund ett "oacceptabelt språkbruk". Han uppgav också att SD tog "kraftigt avstånd" från Malmbergs uttalanden och att ett uteslutningsärende hade öppnats.

Bertil Malmberg har själv nekat till brott och förgäves försökt försvara sig med att han bara sade sanningen.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Stor M-enighet om ny linje

Stämman avslutad. Ska locka 150.000 S-väljare med hårdare tag mot gängen och minskad invandring.0 

Ekonominyheter

"Krisande" storbolag gjorde vinst på bidragspengarna

Volvo och Scania behåller bidragsmiljarderna.. Volvos ordförande Carl-Henrik Svanberg förklarar att han gör det på grund av lojalitet med makthavarna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Lag & Rätt

Lade upp nazisymboler. "Ville återskapa amerikansk fängelsemiljö med fokus på filmen American History X." 0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0