IQ-åtalet mot Bertil Malmberg
chefsåklagare Robert Eriksson vid åklagarkammaren i Nyköping.

Chefsåklagaren: Det är åsiktsbrott även om det är sant

Publicerad 1 juni 2021 kl 15.41

Lag & Rätt. SD-politikern Bertil Malmberg åtalas för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp – trots att det han sade om IQ-skillnader mellan folkslag kommer från vetenskapliga studier. Enligt åklagaren spelar det ingen roll om det Malmberg sade har stöd i forskningen eller inte.

Gilla artikeln på Facebook

"Bertil Malmberg har uttryckt missaktning om folkgruppen sydsudaneser med syftning på nationellt ursprung genom att uppge att personer från nämnda nation har lägst intelligensnivå och sämst IQ eller liknande uttryck."

Så står det i den stämningsansökan som chefsåklagare Robert Eriksson har lämnat in mot Bertil Malmberg, som är Sverigedemokraternas gruppchef i Trosa och regionfullmäktigeledamot i Sörmland.

Uttalandet spreds inför omkring 50 personer i samband med ett anförande i Sörmlands regionfullmäktige den 27 april 2021.

Det Malmberg sade bygger på en uppmärksammad forskningsstudie som Fria Tider rapporterade om i januari. Studien slog fast att sydsudaneser har en genomsnittlig IQ på under 55.

Chefsåklagare Robert Eriksson, som lämnat in stämningsansökan mot Bertil Malmberg, vill inte svara på om han känner till studien.

– Jag kommer inte att kommentera sådana saker i media nu. Vi har beslutat i åtalsfrågan och jag kommer att processa den i domstol och inte i media, säger Eriksson till Fria Tider.

Men om det nu finns en studie som bekräftar det han säger, anser du att det då ändå ska vara olagligt att säga det?
– Ja, jag har påstått att det är brott enligt (brottsbalken) 16:8 och sedan får vi se vad domstolen gör för bedömning.

Enligt dig så spelar det alltså ingen roll om det han sade är sant eller inte, det är ändå brottsligt?
– Det är frågan hur lagstiftarna lagt upp det, och missaktningen ska ju då... Nej, jag tar inte det här i media. Jag kommer att dra mina synpunkter i domstolsmiljö, avslutar Robert Eriksson.

Som bevisning i målet har åklagaren åberopat förhör med Bertil Malmberg (som förnekat brott) samt förhör med vittnena Marcus Pehrsson (S) och och fullmäktiges ordförande Tomas Borin (Vård för pengarna), som båda deltog under mötet i regionfullmäktige.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Säkra" indikatorn avslöjar dramatisk utveckling för bitcoin

Teorin: Kursen "smäller" innan helgen.. En av de mest tillförlitliga indikatorerna ger fullt utslag.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Dokument från "Green Deal" läckt. Nu sätter EU-kommissionen stopp för "gratisenergin" på landsbygden.0 

Vetenskap

Forskare lyckades korsa apa med människa. Amerikanskt experiment föll väl ut.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0