Nord Stream-sabotaget
Aron Emilsson (SD).

SD-utspel om att Sverige inte ska tillåta att gasledningen lagas

Publicerad 6 oktober 2022 kl 07.39

Inrikes. Utrikesutskottets nya ordförande Aron Emilsson (SD) "ser framför sig" att Sveriges kommande regering kan förbjuda reparationer av de av allt att döma saboterade ryska gasledningarna i Östersjön. Det rapporterar Ekot.

Dela artikeln

För att reparationer av Nord stream-ledningarna ska bli möjliga krävs att de danska och svenska regeringarna ger grönt ljus.

Skadorna har nämligen skett i de två skandinaviska ländernas respektive ekonomiska zoner.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är alla motståndare till Nord stream 2.

SD-politikern Aron Emilsson, som har fått den tunga posten som ordförande i utrikesutskottet, säger till Ekot att regeringen i Sverige mycket väl kan komma sätta stopp för alla planer på reparationer.

Hans Wallmark (M) utesluter inte heller att en regering ledd av Ulf Kristersson kan fatta ett sådant beslut. Han vill dock avvakta ett tag först.

– Det är ingen hemlighet vad vi har haft för synpunkt på Nord stream som det säkerhetspolitiska vapen det används som. Men det är viktigt att myndigheter kommer med ett korrekt underlag, säger Wallmark till Ekot.

Vem som ligger bakom sabotagen av Nord stream-ledningarna är oklart. I västerländsk media hävdar man att det måste vara ryssarna som av någon anledning har sprängt sina egna gasledningar, medan andra riktar misstankarna västerut.

Sverige har spärrat av havsområdet kring läckan i den svenska ekonomiska zonen. Det har tidigare rapporterats om att fartyg från den svenska marinen for runt i området dagarna före explosionerna och stängde av sina sändare när de närmade sig de specifika platser där sprängningarna sedan skedde.


Nyheter från förstasidan

Ryssland och Nordkorea sluter försvarspakt

Lovar hjälpa varandra vid angrepp. Putin togs emot med pompa och ståt i Pyongyang.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.