Samtidigt "gillar" tjänstemän på Ungdomsstyrelsen SD-fientliga grupper i sociala medier.

" />

Samtidigt "gillar" tjänstemän på Ungdomsstyrelsen SD-fientliga grupper i sociala medier.

" />

Samtidigt "gillar" tjänstemän på Ungdomsstyrelsen SD-fientliga grupper i sociala medier.

" />
SDU och bidragen
Foto: SDU

SDU-demonstration mot Ungdomsstyrelsen: "Ett uppenbart politiskt beslut"

Publicerad 18 januari 2014 kl 23.21

Inrikes.Ungdomsstyrelsens beslut att för tredje året i rad neka Sverigedemokraternas ungdomsförbund bidrag var uppenbart politiskt motiverat. Det menar förbundets ordförande Gustav Kasselstrand, som nu anordnar en protestaktion.

Gilla artikeln på Facebook

Demonstrationen kommer att äga rum utanför Ungdomsstyrelsens kontor på Medborgarplatsen fredagen den 24 januari klockan 14.00.

– Det här är ett politiskt ställningstagande mot SDU inför det viktiga valåret. Det är så uppenbart att detta beslut grundar sig i politisk illvilja. Vi kommer att överklaga beslutet och ta det till domstol, säger Kasselstrand i ett pressmeddelande. Han menar att beslutet är "en demokratisk skandal".

Fria Tider rapporterade på fredagen att Ungdomsstyrelsens avslag grundade sig på att namnen på SDU:s lokalföreningar inte har angivits vid sidan av ett paragraftecken (§) i stadgarna, utan i rubriken.

På ungdomsförbundet är man övertygade om att myndighetens beslut endast har med politik att göra. Det är nämligen tredje gången man får avslag på sin ansökan samtidigt som övriga ungdomsförbund tilldelas ungefär en miljon kronor var.

Flera omständigheter tyder också på att Ungdomsstyrelsen inte har varit helt objektiva när man prövat ansökan från SDU.

Den tjänsteman som har handlagt ärendet mot SDU, Marina Tjelvling, gillar exempelvis Aftonbladets kampanj mot Sverigedemokraterna på Facebook, som bär rubriken "Vi gillar olika", tillsammans med en rad andra vänsterorienterade grupper.

När Fria Tider ringer upp Tjelvling för att fråga om det inte är olämpligt att handlägga ärenden om Sverigedemokraternas ungdomsförbund samtidigt som man offentligt tar ställning mot partiet i andra sammanhang, svarar hon att frågan inte går att kommentera.

– Jag vill kontrollera att det stämmer att jag gillar den gruppen först i så fall, säger Tjelvling till Fria Tider.

På måndagen favoritmarkerade Undomsstyrelsens officiella Twitterkonto ett inlägg som har skrivits av den starkt SD-fientliga sajten "Inte rasist, men...", vars uttalade syfte är att på olika sätt bekämpa partiet och dess företrädare.

Uppdatering 2014-01-22: Efter att Fria Tider uppmärksammat Ungdomsstyrelsens ställningstagande på Twitter har myndigheten tagit bort sin favoritmarkering av Inte rasist, mens twittermeddelande. Favoritmarkeringen finns dokumenterad i en skärmdump.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Vetenskap

Nya studien: Så dog dinosaurierna. Forskare förklarar apokalyptiska händelsen i detalj.0 Plus

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0