Samtidigt "gillar" tjänstemän på Ungdomsstyrelsen SD-fientliga grupper i sociala medier.

" />

Samtidigt "gillar" tjänstemän på Ungdomsstyrelsen SD-fientliga grupper i sociala medier.

" />

Samtidigt "gillar" tjänstemän på Ungdomsstyrelsen SD-fientliga grupper i sociala medier.

" />
SDU och bidragen
Foto: SDU

SDU-demonstration mot Ungdomsstyrelsen: "Ett uppenbart politiskt beslut"

Publicerad 18 januari 2014 kl 23.21

Inrikes.Ungdomsstyrelsens beslut att för tredje året i rad neka Sverigedemokraternas ungdomsförbund bidrag var uppenbart politiskt motiverat. Det menar förbundets ordförande Gustav Kasselstrand, som nu anordnar en protestaktion.

Gilla artikeln på Facebook

Demonstrationen kommer att äga rum utanför Ungdomsstyrelsens kontor på Medborgarplatsen fredagen den 24 januari klockan 14.00.

– Det här är ett politiskt ställningstagande mot SDU inför det viktiga valåret. Det är så uppenbart att detta beslut grundar sig i politisk illvilja. Vi kommer att överklaga beslutet och ta det till domstol, säger Kasselstrand i ett pressmeddelande. Han menar att beslutet är "en demokratisk skandal".

Fria Tider rapporterade på fredagen att Ungdomsstyrelsens avslag grundade sig på att namnen på SDU:s lokalföreningar inte har angivits vid sidan av ett paragraftecken (§) i stadgarna, utan i rubriken.

På ungdomsförbundet är man övertygade om att myndighetens beslut endast har med politik att göra. Det är nämligen tredje gången man får avslag på sin ansökan samtidigt som övriga ungdomsförbund tilldelas ungefär en miljon kronor var.

Flera omständigheter tyder också på att Ungdomsstyrelsen inte har varit helt objektiva när man prövat ansökan från SDU.

Den tjänsteman som har handlagt ärendet mot SDU, Marina Tjelvling, gillar exempelvis Aftonbladets kampanj mot Sverigedemokraterna på Facebook, som bär rubriken "Vi gillar olika", tillsammans med en rad andra vänsterorienterade grupper.

När Fria Tider ringer upp Tjelvling för att fråga om det inte är olämpligt att handlägga ärenden om Sverigedemokraternas ungdomsförbund samtidigt som man offentligt tar ställning mot partiet i andra sammanhang, svarar hon att frågan inte går att kommentera.

– Jag vill kontrollera att det stämmer att jag gillar den gruppen först i så fall, säger Tjelvling till Fria Tider.

På måndagen favoritmarkerade Undomsstyrelsens officiella Twitterkonto ett inlägg som har skrivits av den starkt SD-fientliga sajten "Inte rasist, men...", vars uttalade syfte är att på olika sätt bekämpa partiet och dess företrädare.

Uppdatering 2014-01-22: Efter att Fria Tider uppmärksammat Ungdomsstyrelsens ställningstagande på Twitter har myndigheten tagit bort sin favoritmarkering av Inte rasist, mens twittermeddelande. Favoritmarkeringen finns dokumenterad i en skärmdump.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Forsatt världshögst dödstal i Sverige

Sverige fortsätter att toppa coronalistan.. Samtidigt rapporterar FHM "noll" nya dödsfall senaste dygnet.0 

Kvinna åtalas för sex med flyktingbarn

Familjehemsmamma inför rätta för våldtäkt.. Försvarar sig med att pojken ljuger om sin ålder och att de är "kära i varandra".0 

Vetenskap

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus