Konstbeslaget i Malmö
Samtliga beslagtagna konstverk ska förstöras utom detta, som är en drift med kakor som i media anklagats för att vara rasistiska.

Sex månaders fängelse för Dan Park

Publicerad 21 augusti 2014 kl 11.52

Inrikes. Gatukonstnären Dan Park dömdes idag till sitt hårdaste straff hittills, sex månaders fängelse. Galleristen Henrik Rönnquist, som även han åtalades för åsiktsbrott efter att ha ställt ut Parks konst, får villkorlig dom. Dessutom ska konstverken förstöras.

Dela artikeln

Det var den 5 juli i år som polisen stormade in på galleriet Rönnqvist & Rönnqvist i Malmö i samband med att en utställning med Dan Parks gatumålningar hade premiär. De beslagtog en rad konstverk och grep konstnären, som har suttit i förvar sedan dess.

Enligt domen har Dan Park, som flera gånger tidigare är dömd för brottet, gjort sig skyldig till "hets mot folkgrupp" i och med att tavlorna ställdes ut. Han döms också för förtal av flera av personerna som avbildades på konstverken och ska betala sammanlagt 60.000 kronor i skadestånd till dem.

Henrik Rönnquist, som ställde ut konstverken på sitt galleri, döms till villkorlig dom för hets mot folkgrupp. Han ska betala 150 dagsböter å 50 kronor.

Både konstnären och galleristen har förnekat brott och uppgett att de inte kunnat tänka sig att man skulle kunna åtalas för konst som ställs ut på ett galleri.

I domen står att Dan Parks och galleristens syfte med utställningen inte har varit att föra en saklig debatt utan mer att "provocera". På det sätt de spridit bilderna har de inte "tagit sitt ansvar". Skyddet för den enskilde att slippa kränkningar och nedsättande omdömen går därför i detta fall före yttrandefriheten och rätten till den fria konsten, enligt tingsrätten.

Dan Park ska stanna kvar i häktet tills domen mot honom vinner laga kraft, eftersom tingsrätten bedömer att det finns en stor risk att han återfaller i åsiktsbrott.

Malmö tingsrätt har beslutat att alla nio beslagtagna konstverk, förutom ett; "En vit tack I hate blacks", ska förstöras.


Nyheter från förstasidan

Alla invandringskritiska tidningar blir av med mediestödet

Nya Tider, Bulletin, Insikt24 med flera. Går miste om bidragen med nya mediestödet, som presenteras idag.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Mer från Inrikes

Wolodarski: Myndighetschef är "nyttig idiot åt SD" och måste avgå

"Borde lämna sitt uppdrag.". Rasar mot att Myndigheten för psykologiskt försvar anmält Kalla fakta.0 

S kräver besked om Jas Gripen till Ukraina

Sätter press på regeringen.. Kräver att Zelenskyj får ett konkret besked före midsommar.0 

Vetenskap

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Han är årets naturfotograf. Krister Berg får priset.0 

Staten bytte deras kön – sen blev de vuxna och ångrade sig. Skakande reportage om ”transvården”.0