Korankravallerna

Sju och ett halvt års fängelse för koranupplopp

Publicerad 24 augusti 2022 kl 14.08

Inrikes. Den hårdaste straffet hittills dömdes idag ut för deltagande i påskens korankravaller.

Dela artikeln

Ytterligare tre män dömdes på tisdagen för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i samband med koranupploppet i Sveaparken i Örebro.

Hårdast straff får en 31-årig invandrare från Syrien – sju år och sex månaders fängelse. Han var enligt domen pådrivande i att attackera polisen och körde även en av polisbilarna som kapades.

En 36-årig tjetjen med ryskt medborgarskap döms till sex års fängelse. Slutligen får en 31-årig man från Irak fyra och ett halvt års fängelse.

Irakiern och syriern har tilldelats svenskt medborgarskap. Ingen av de dömda utvisas.

– Vi arbetar målinriktat och med fokus på att nå robusta utredningar. Samtliga individer som prövats i tingsrätten har blivit dömda för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Det är positivt att vi kan se konsekvenser av det allvarliga angrepp påskupploppen innebar, säger Emelie Bodegrim, kommenderingschef i Polisregion Bergslagen.

Även i fortsättningen kommer en särskild grupp i polisregion Bergslagen arbeta med utredningar kopplat mot de personer som varit våldsamma och gjort sig skyldiga till brott i samband med upploppet i Sveaparken.

– Vi har ett stort utredningsmaterial att bearbeta och arbetet fortsätter även under hösten, säger Emelie Bodegrim.

Sabotage mot blåljusverksamhet är en brottsrubricering som trädde i kraft den 1 januari 2020. Det kan handla om att angripa eller på annat sätta störa polis, räddningstjänst eller ambulanspersonal för att försvåra eller hindra utryckningsverksamhet eller brottsbekämpande verksamhet. Den som gör detta kan dömas till fängelse, och straffskalan går hela vägen upp till livstid.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.