Syrgasförbud på äldreboenden
Latifa Löfvenberg prydde SD:s valaffischer i Gävle 2018.

Sjuksköterskans larm: Coronasjuka kvävs till döds utan syrgas i flera dagar – "Det är folk som dör. Det är fruktansvärt!"

Publicerad 30 april 2020 kl 13.04

Inrikes. Äldre coronasjuka patienter kvävs plågsamt till döds utan syrgas under flera dagars tid. Det larmar nu sjuksköterskan Latifa Löfvenberg, verksam i Region Gävleborg, om.
– De kvävs. Långsamt, säger Löfvenberg.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i ett telefonsamtal mellan läkaren Jon Tallinger och Latifa Löfvenberg som publicerats på Youtube som sjuksköterskan slår larm om sin arbetssituation med äldre coronasjuka patienter i Region Gävleborg.

– De kvävs. Långsamt. Det tar ibland flera dagar, berättar Latifa Löfvenberg.

Hon säger också hon inte kan ge patienterna syrgas, vilket underlättar för eller till och med kan rädda livet på någon som har svårt att andas, och att hon heller inte får skicka vidare patienterna till sjukhus där de kan få adekvat vård.

– Det är galet. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag har pratat med flera om det, och vi behöver syrgas. Det är folk som dör. Det är fruktansvärt! säger hon.

– Det här är vad som pågår. Någon måste prata om det. Vi kan inte dölja det.

Enligt Löfvenberg har hon själv bevittnat ett tiotal coronasjuka som dött på detta sätt, men att det rör sig om många fler som inte hon ansvarar för.

– Vi är tillsagda att inte skicka någon till sjukhus som har covid, förklarar hon.

Löfvenberg avslöjar också att vårdanställa utan utbildning nu börjat ge covidsjuka patienter morfin. Detta efter beslut från ansvarig sjuksköterska i Gävle kommun.

– De ringer och frågar mig först om de får ge morfin. De beskriver symptomen och låter mig säga ja eller nej. Men jag går alltid dit ändå. Jag låter dem inte göra det, säger Löfvenberg uppgivet.

Latifa Löfvenberg är förutom sjuksköterska även politiker för Sverigedemokraterna. Hon representerar partiet i Gävle kommuns kommunfullmäktige, i Regionfullmäktige i Region Gävleborg samt är ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.