Syrgasförbud på äldreboenden
Utdrag ur riktlinjer för syrgas till boende på äldreboenden inom Region Stockholm.

Stockholm: Vissa äldre kan beviljas syrgas

Publicerad 1 maj 2020 kl 12.37

Inrikes. Region Stockholm verkar ha en något mer tillåtande syn på att bevilja syrgasbehandling till boende på äldreboenden än Region Gävleborg. Många äldre ska behandlas med metoder som ”öppet fönster” och morfin, som ger en snabb och ångestfri död. Vissa äldre kan dock komma att beviljas syrgas.

Gilla artikeln på Facebook

I riktlinjer för Region Stockholm avseende syrgasbehandling till människor som bor på äldreboenden säger man sig eftersträva att alla boende på äldreboenden ska få något man kallar för ”advanced care planning”, redan innan de drabbats av covid-19.

I denna vårdplanering ska det stå ifall den boende ska erbjudas potentiellt livräddande behandling med syrgas eller svalka genom "öppet fönster" och dödshjälp med hjälp av morfin ifall han eller hon blir sjuk i covid-19.

Regionen är tämligen otydlig i sina riktlinjer vad gäller vilka som ska bli föremål för så kallad "palliativ vård" ifall de drabbas av covid-19 och vilka som ska få behandling med syrgas.

Stockholm pekar dock enbart ut grupper som vistas på äldreboende temporärt på grund av att de har en sjukdom de kan tillfriskna ifrån som de som kan beviljas syrgas. Därigenom antyder regionen att samtliga som bor på äldreboenden i Stockholm utan någon reell chans att bli såpass friska att lämna boendet för att bo på egen hand i framtiden ska behandlas som "palliativa".

De boende på äldreboenden i Stockholm som nämns i riktlinjerna som en grupp som kan beviljas syrgas är de som bor på "korttidsboende med tillfällig sjukdom eller tillfällig försämring av kronisk sjukdom".

Det framgår inte från riktlinjerna i vilken mån en person som misstycker till att bara beviljas palliativ vård kan låta skriva ut sig från sitt boende och med hjälp av anhöriga eller på annat sätt själv söka upp sjukvården och beviljas syrgasbehandling den vägen.


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

EU vill stoppa flyg från Afrika efter ny corona

Omedelbart flygstopp föreslås. Kommissionen föreslår att "flygresor från regionen södra Afrika stoppas".0 

Ekonominyheter

Swish låg nere fjärde dagen i rad

Problem hos SEB på fredag, lördag och söndag.. På måndagen drabbades Swish återigen av problem – hos samtliga banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Ungsvenskarna vill ha tydligare återvandring

Ungdomsförbundets kritik mot SD.. "Ingen naturlag att alla hundra­tusentals människor som migrerat till Sverige ska få stanna kvar."0 

Nordea tar avstånd från egen vaccinanalys med nazireferens

Analytikerna drev hejdlöst med coronaåtgärderna.. "Vaccinet uppenbarligen så bra att man behöver tvinga människor att ta det."0 

Kraftig ökning av smittfall i Sverige

Ökning av vaccinerade som behöver intensivvård.. Alla med smittad person i hushållet ska stanna hemma, enligt FHM.0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0