Syrgasförbud på äldreboenden
Latifa Löfvenberg syntes på SD:s valaffischer i Gävle 2018.

Sjuksköterska slog larm om att äldre lämnas att kvävas till döds – fick sparken

Publicerad 5 maj 2020 kl 17.46

Inrikes. Sjuksköterskan Latifa Löfvenberg slog larm om att coronasjuka äldre lämnas att kvävas till döds långsamt utan syrgas. Nu har hon blivit avskedad med omedelbar verkan på oklara grunder, rapporterar Nyhetsbyrån.

Gilla artikeln på Facebook

Fria Tider avslöjade i april att Region Gävleborg hade beslutat att covid-19-smittade som bor på äldreboenden skulle nekas syrgas och istället få hjälp att dö med opioider.

Beslutet har fått mycket hård kritik, inte minst av läkaren Jon Tallinger som för en vecka sedan publicerade ett samtal han haft med sjuksköterskan Latifa Löfvenberg, verksam i Region Gävleborg.

I samtalet beskrev Löfvenberg hur vårdpersonal inte får administrera syrgas åt äldre och heller inte tillåts skicka skicka coronasmittade äldre till sjukhus.

– De kvävs. Långsamt. Det tar ibland flera dagar, berättade hon.

– Det är galet. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag har pratat med flera om det, och vi behöver syrgas. Det är folk som dör. Det är fruktansvärt!

Enligt Nyhetsbyrån har Latifa Löfvenberg, som också är lokalpolitiker för Sverigedemokraterna i Gävle, nu blivit avskedad "med omedelbar verkan på mycket oklara grunder".

Hennes fackombud har begärt att arbetsgivaren ska förtydliga vad orsaken till uppsägningen är, skriver Nyhetsbyrån.

Löfvenberg uppskattar att runt tio äldre i Gävle som inte blivit testade för covid-19 har dött den senaste tiden.

– Patienterna har dött av andningsrelaterade besvär, de har kvävts till döds och vi har ingen syrgas att ge dem. Istället får de morfin för att dämpa den värsta smärtan och rädslan. De nekas även sjukvård, då man fått direktiv från regionen att inte skicka in patienter med covid-19 symptom till sjukhuset, säger hon till Nyhetsbyrån.

Enligt Nyhetsbyrån står det i ett dokument från Region Gävleborg att syrgasbehandling förbättrar överlevnaden och ökar chansen att bli frisk. Trots det ska syrgasbehandling inte ges utanför sjukhus.


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.