Syrgasförbud på äldreboenden

Åländsk läkare: Brist på sjukhusplatser i Sverige kan ligga bakom att äldre nekas vård

Publicerad 3 maj 2020 kl 09.13

Inrikes. En överläkare på Åland ifrågasätter "morfinplanen" som förespråkas av vissa svenska läkare och som innebär att svenskar på äldreboenden som drabbas av covid-19 ska nekas syrgas om de inte anses aktuella för respiratorvård. Han menar att syrgas, dropp och antibiotika kan rädda livet på många människor i denna grupp och undrar om den svenska modellen inte grundar sig på att vi har för många smittade i förhållande till antalet sjukhusplatser.

Gilla artikeln på Facebook

I Läkartidningen har överläkarna Magnus Ekström och Bengt Dahlander tidigare angående covid-19 skrivit att patienter ”med hög biologisk ålder och stor sjuklighet är inte aktuella för intensivvård utan har störst nytta av ren palliativ behandling”.

Ekström och Dahlanders vårdplan för äldre som inte är aktuella för intensivvård innefattar morfin som huvudbehandlingsalternativ för såväl hosta, andnöd som smärta. De båda läkarna skriver att det är viktigt att ”se till att patienten sitter/ligger så bekvämt som möjligt” men rekommenderar inte syrgasbehandling till äldre som inte anses aktuella för respiratorvård.

Detta är något som den överläkaren Mogens Lindén som är verksam på Åland har reagerat på. I en kommentar till Läkartidningen skriver han:

”I kommentaren anges 'många patienter med hög biologisk ålder och stor sjuklighet är inte aktuella för intensivvård utan har störst nytta av ren palliativ behandling'. Detta kan inte stå oemotsagt – naturligtvis finns det många vårdmöjligheter mellan ren palliation och IVA-vård i respirator. Ibland kan sjukhusvård med tillgång till syrgas, dropp och antibiotika vid covidinfektioner vara livräddande".

Han fortsätter:

"Rimligen finns det en stor grupp äldre som kan överleva med annan sjukhusvård än IVA. Syrgas, dropp och antibiotika kan vara livräddande för sannolikt relativt många patienter."

Mogens Lindén skriver vidare att man ibland ställer sig frågan om "de olikartade rekommendationerna om skyddsutrustning handlar om tillgången, om det möjligen finns ett samband med tillgång på sjukhusplatser och att valet kan bli palliation?”


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish låg nere fjärde dagen i rad

Problem hos SEB på fredag, lördag och söndag.. På måndagen drabbades Swish återigen av problem – hos samtliga banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Ungsvenskarna vill ha tydligare återvandring

Ungdomsförbundets kritik mot SD.. "Ingen naturlag att alla hundra­tusentals människor som migrerat till Sverige ska få stanna kvar."0 

Nordea tar avstånd från egen vaccinanalys med nazireferens

Analytikerna drev hejdlöst med coronaåtgärderna.. "Vaccinet uppenbarligen så bra att man behöver tvinga människor att ta det."0 

Kraftig ökning av smittfall i Sverige

Ökning av vaccinerade som behöver intensivvård.. Alla med smittad person i hushållet ska stanna hemma, enligt FHM.0 

Vetenskap

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Fysisk träning mycket effektivt vid ångest. Påtagliga resultat även för kroniskt ångestdrabbade.0 

Kultur

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0