Syrgasförbud på äldreboenden
Skärmdump från Facebook. (Klicka för större bild.)

Läkare: En femåring klarar administrera syrgas

Publicerad 24 april 2020 kl 00.39

Inrikes. Läkare är oense om huruvida coronasjuka på äldreboenden bör få syrgas. En chefsläkare är orolig för bränder på äldreboenden och att personalen ska "ratta hit och dit" på vredet som ställer in hur mycket syrgas patienten ska få. Allmänmedicinaren Jon Tallinger uppger dock att även en femåring bör klara att sätta två plastslangar i näsan och sätta vredet på normalvärdet 5 liter per minut.

Gilla artikeln på Facebook

© Facebook

Från Facebook.

Fria Tiders tidigare avslöjande, om Region Gävleborgs regel att neka boende på äldreboenden tillgång till syrgas och istället ge de äldre opioider så att de får en bekväm och ångestfri död, har väckt viss uppmärksamhet i läkarkretsar.

Sveriges Radio Gävleborg har också uppmärksammat Fria Tiders avslöjande, som man beskriver som att det "cirkulerar rykten i bland annat sociala medier". SR har intervjuat chefsläkare John Mälstam som bekräftar uppgifterna i Fria Tiders artikel och förklarar dem med att syrgas är explosivt och kan orsaka bränder vid rökning på äldreboenden. Mälstam hävdar även att det är väldigt svårt att veta vilken dos man ska ge om sjuka får tillgång till syrgas utanför sjukhusmiljön.

Det finns en risk för att personalen på Gävleborgs äldreboenden bara "går och rattar hit och dit" om de får tillgång till apparatur som administrerar syrgas till de boende, menar Mälstam. Han påpekar även att människor som är i slutstadiet av lungsjukdomen KOL och drabbas av covid-19 kan avlida om de får för mycket syrgas.

Specialisten i allmänmedicin Jon Tallinger har på Facebook uppmärksammat intervjun med Mälstam och verkar inte dela Mälstams uppfattning om hur svårt och avancerat det är att administrera syrgas till patienter. Han skriver att en normalbegåvad femåring bör klara av att stoppa två plastslangar i näsan på en sjuk patient och ställa in apparaturen som administrerar syrgas på fem liter per minut, vilket anses vara något av ett normalvärde.

I ett separat inlägg anmärker Tallinger på att ST-läkaren Maja Törnlund i Falun som intervjuas i Svenska Dagbladet inte tycks uppmärksamma äldre patienter om att det finns ett mellansteg mellan intensivvård och ingen behandling alls i form av syrgasbehandling.

Yngre personer som hamnar på sjukhus med covid-19 får ofta syrgas i ett första steg innan de, eventuellt, blir så dåliga att de måste vårdas i respirator.

Bild:

© Region Gävleborg

Utdrag från Gävleborgs policy om att ge opioider istället för syrgas.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Testkrav för inresa till Sverige tas bort

Nya regler från 21 janauri.. "Resenärer bedöms inte längre utgöra en särskild risk för att påverka spridningen av omikron."0 

Avkriminaliserad cannabis ger inte fler unga brukare

Ny studie från KI.. Cannabisanvändningen minskar oavsett om lagen blir strängare eller mildare.0 

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0