Alternativ för Sverige

Skansen blir politisk – "tar avstånd" från AFS

Publicerad 21 augusti 2018 kl 15.05

Inrikes. Skansen tar nu officiellt avstånd från Alternativ för Sverige. Detta sedan en musikvideo om partiet, med bilder från Skansen, dykt upp på nätet. AFS-ledaren Gustav Kasselstrand tycker avståndstagandet är stolligt.

Dela artikeln

Det var för cirka en vecka sedan som det publicerades en musikvideo om Alternativ för Sverige på nätet där det syns bilder från Skansen.

Skansen har därför officiellt valt att ta avstånd från AFS, trots att det inte var partiet som gjorde videon.

"Skansen tar avstånd från musikvideo: För en dryg vecka sedan lanserades en musikvideo till stöd för det politiska partiet Alternativ för Sverige. I musikvideon syns flera miljöer från Skansen samt gäster och dansare från Skansens folkdanslag", skriver Skansenchefen John Brattmyhr på Instagram och fortsätter:

"Vi har inte låtit Alternativ för Sverige eller deras sympatisörer använda material som vi eller någon av de fotografer vi anlitar har upphovsrätten till. Skansen står för öppenhet och alla människors lika värde, oavsett etnicitet, religion och sexuell läggning. Vi välkomnar mångfalden. Skansen tar å det starkaste avstånd från Alternativ för Sverige och musikvideon. Den strider mot allt vi står för."

Problemet är alltså bara att AFS inte gjort videon, uppger partiet.

"Det är en stor skymf mot Skansens alla besökare att du använder Skansens instagramkonto som en personlig plattform för att sprida lögner i valtider. Vi har inte lagt ut någon dylik video och har ej använt oss av något upphovsrättskyddat material. Se istället till att fokusera på er kärnverksamhet så tar vi hand om de politiska frågorna", svarar Alternativ för Sverige på Instagram.

Som replik på detta skriver friluftsmuseet att det inte handlar om Skansenchefens personliga åsikter, utan att Skansen minsann kämpat för etnisk "mångfald" i Sverige i långt över 100 år.

"Vårt inlägg hänvisar till en musikvideo som lanserats till stöd för er valkampanj vilket framgår av texten. För att förtydliga ytterligare och därmed undvika misstolkningar som denna har vi redigerat inlägget. Texten är inte Skansenchefens personliga åsikt. Den beskriver vad Skansen har stått för i 127 år, nämligen att vi välkomnar mångfalden", påpekar Skansen i sin kommentar.

AFS partiledare Gustav Kasselstrand tycker hela grejen är förryckt och menar att Skansen förvrider den ursprungliga betydelsen av mångfald för att slaviskt manifestera postmodern politisk korrekthet.

– Nu är det Skansens tur att paradera på PK-catwalken. Hävdar att de i 127 år kämpat för "mångfalden" (idag är mångfald ett kodord för påtvingad "kultur" från Afrika och Mellanöstern). Skansen tar "å det starkaste" avstånd från Alternativ för Sverige, skriver han på Twitter.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Inrikes

Dog på sin balkong efter arbetspasset på Northvolt

"Det är bara en chock alltihop".. Fortfarande oklart vad som orsakat de många dödsfallen.0 

Har avslutat aspirantutbildningen. "Ni kommer att göra skillnad i många människors liv."0 

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0