Tuffa tider.

Höga skatter hotar svenska mjölkbönder – leder till brist på smör och grädde

Publicerad 26 januari 2017 kl 21.24
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Brist på svenskt smör och grädde hotar Sverige framåt våren, skriver Sveriges Radio. Enligt Arla beror krisen delvis på svensk vänsterpolitik med byråkrati och höga skatter.

Gilla artikeln på Facebook

Den svenska mjölk­produktionen räcker inte till för att producera den mängd smör och grädde som efterfrågas. Därför varnar Arla för att de feta mejeri­produkterna kommer ta slut på butikshyllorna lagom till påsken.

Samtidigt råder en mjölkkris för Sveriges mjölkbönder. Det innebär att det produceras mer mjölk än konsumenterna efterfrågar, förklarar Arla på sin hemsida, och att mjölk­bönderna utsätts för tuff konkurrens från övriga EU-länder.

Det finns alltså ett överskott på mjölk samtidigt som det råder brist på grädde och smör. Anledningen är att svenskarna konsumerar fetare mejeri­produkter idag än de gjorde förr. Fler använder smör och grädde istället för margarin i maten.

LRF mjölk säger till SR att mjölkkrisen pressar lönsamheten för mjölk­bönderna och att flera mjölkgårdar lagts ned. Bönderna blir äldre, ingen vill ta över gårdarna och lönsamheten är dålig.

Vänsterpolitik får skulden
1985 fanns 35.000 mjölkbönder i Sverige, 30 år senare hade de minskat till 4.300. Den svenska landsbygden håller alltså på att slås ut.

Arla förklarar krisen för de svenska mjölkbönderna med höga dieselskatter, en omodern beteslag, höga arbetsgivar­avgifter och onödigt mycket byråkrati.

Politiskt krångel och höga skatter gör alltså att de svenska mjölk­gårdarna har svårt att konkurrera med övriga EU-länder och därför tvingas lägga ned.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Testkrav för inresa till Sverige tas bort

Nya regler från 21 janauri.. "Resenärer bedöms inte längre utgöra en särskild risk för att påverka spridningen av omikron."0 

Avkriminaliserad cannabis ger inte fler unga brukare

Ny studie från KI.. Cannabisanvändningen minskar oavsett om lagen blir strängare eller mildare.0 

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0