Tuffa tider.

Höga skatter hotar svenska mjölkbönder – leder till brist på smör och grädde

Publicerad 26 januari 2017 kl 21.24
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Brist på svenskt smör och grädde hotar Sverige framåt våren, skriver Sveriges Radio. Enligt Arla beror krisen delvis på svensk vänsterpolitik med byråkrati och höga skatter.

Gilla artikeln på Facebook

Den svenska mjölk­produktionen räcker inte till för att producera den mängd smör och grädde som efterfrågas. Därför varnar Arla för att de feta mejeri­produkterna kommer ta slut på butikshyllorna lagom till påsken.

Samtidigt råder en mjölkkris för Sveriges mjölkbönder. Det innebär att det produceras mer mjölk än konsumenterna efterfrågar, förklarar Arla på sin hemsida, och att mjölk­bönderna utsätts för tuff konkurrens från övriga EU-länder.

Det finns alltså ett överskott på mjölk samtidigt som det råder brist på grädde och smör. Anledningen är att svenskarna konsumerar fetare mejeri­produkter idag än de gjorde förr. Fler använder smör och grädde istället för margarin i maten.

LRF mjölk säger till SR att mjölkkrisen pressar lönsamheten för mjölk­bönderna och att flera mjölkgårdar lagts ned. Bönderna blir äldre, ingen vill ta över gårdarna och lönsamheten är dålig.

Vänsterpolitik får skulden
1985 fanns 35.000 mjölkbönder i Sverige, 30 år senare hade de minskat till 4.300. Den svenska landsbygden håller alltså på att slås ut.

Arla förklarar krisen för de svenska mjölkbönderna med höga dieselskatter, en omodern beteslag, höga arbetsgivar­avgifter och onödigt mycket byråkrati.

Politiskt krångel och höga skatter gör alltså att de svenska mjölk­gårdarna har svårt att konkurrera med övriga EU-länder och därför tvingas lägga ned.


Nyheter från förstasidan

Åkessons plan: "Avsätta Löfven – en gång för alla"

Höll sommartal i Sölvesborg. SD-ledarens uppmaning till regeringen: "Det är dags att ni ställer er på rätt sida av historien."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0